Чи збереже Херсонщина свої ліси?

Таке питання виникає у кожного, хто ознайомиться з ходом засідання у голови Херсонської облради, яке було присвячено подальшій долі лісових масивів Херсонщини

Цьогоріч ліси Херсонщини горітимуть, як у славнозвісному 2007 році, після пожеж якого, наша область залишилася без десятків тисяч гектарів лісу. Такий жахливий прогноз озвучив на нараді директор державного підприємства «СФ УкрНДІЛГА» Віктор Шевчук: «Якщо ми не завадимо цьому, то дочекаємось масштабної екологічної катастрофи», – попередив Віктор Васильович.

Зберегти ліси Херсонщини, що нещадно вирубуються останніми роками, і, в умовах відсутності фінансування, допомогти утриматися обласним лісовим господарствам – з такою метою ще восени в Херсонській області було розпочато кампанію по збереженню лісосмуг та лісів. Першим кроком обласна рада ввела мораторій на вирубку дерев у регіоні.

Тоді голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер пояснив це так: «Мораторій – це умовний тайм-аут для керівництва області, аби виробити законну систему, при якій можна було б проводити санітарну вирубку лісу, дати по руках браконьєрам і – головне – зберегти екологію області».

Протягом кількох місяців Владислав Мангер щотижнево збирав на наради представників силових структур, лісгоспів, вчених. У палких дискусіях таки вдалося віднайти єдино правильний на сьогоднішній день варіант вирішення проблеми – створити Регіональний ландшафтний парк (РЛП).

Ця структура об'єднає зони із насадженнями, дозволить керувати процесами вирубки і одночасно фінансово підтримуватиме лісомисливські господарства (ЛМГ). «Ми шукали законний спосіб фінансувати лісгоспи, мати контроль за тим, що відбувається на території області, – і врешті знайшли такий шлях», – сказав очільник обласної ради.

Проте не всім цей варіант сподобався. Не дивлячись на те, що лісогосподарські установи не фінансуються державним бюджетом вже кілька років; борги «лісників» по заробітній платі складають більше 5 млн. грн.; у них немає коштів на охорону своїх територій і на зарплатню співробітникам, директори даних установ несподівано навідріз відмовилися співпрацювати із обласною радою.

Проте самі і наголошують: якщо нічого не зміниться у ставленні влади до лісогосподарств, на Херсонщину чекатиме катастрофа. Таку думку висловив заступник начальника управління лісового та мисливського господарства в Херсонській області Володимир Михайленко.

Незрозумілою позиція директорів лісомисливських господарств здалася і вченим, які, власне, і запропонували створення Регіонального ландшафтного парку.

«Щоб обласна рада могла вкладати кошти в охорону лісів, треба створити таку структуру як РЛП. Лісгоспи облрада фінансувати не може. Для створення об'єкту треба погодження від ЛМГ, якого вони не дають.

Парадокс у тому, що лісові господарства жаліються на брак коштів, облрада каже – беріть, ми знайшли можливість, лісгоспи відмовляються... і кажуть, що в них немає коштів», – коментує почуте постійний учасник нарад, професор Олександр Ходосовцев.

Неприкрите обурення у представників силових структур викликала відмова директорів ЛМГ співпрацювати із обласною радою і увійти в законне поле. Так, радник голови обласної ради В'ячеслав Савченко зазначив: «Хто такі директори ЛМГ – господарі лісів? Аж ні. Вони – менеджери з ефективного управління господарствами, що опікуються природними ресурсами. Проте і з даними функціями ці люди не справляються!»

Вислухавши всі «за» і «проти» голова обласної ради Владислав Мангер назначив розширене засідання, але вже за участю директорів ЛМГ: «Нехай вони про свою відмову і причини даного рішення скажуть особисто, а не листи нам надсилають», – вирішив Владислав МАНГЕР.

Херсонська обласна рада

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон