Що треба знати херсонцям про 6 седмицю Великого посту

Шостий тиждень присвячений підготуванню тих, хто постить, до гідної зустрічі Господа з віттям чеснот і до згадувань страстей Господніх.

ОСОБЛИВОСТІ ТИЖНЯ

Шоста седмиця Великого посту, інакше – «седмиця вáій» (у перекладі з грецької – «седмиця пальмових гілок»), з 3 по 8 квітня.

7 квітня, п'ятниця – свято Благовіщеня. Назва передає головний сенс пов'язаної з цим події: сповіщення Діві Марії благої вісті про зачаття і про народження Нею Богонемовля Христа. У цей же день – закінчення Святої Чотиридесятниці, тобто сорокаденного посту.

8 квітня, субота – Лазарева субота. Згадується воскрешення Ісусом Христом Лазаря

9 квітня, неділя – Вербна неділя, Вхід Господній у Єрусалим – велике дванадесяте свято

Цей тиждень присвячений спогаду урочистого Входу Господнього в Єрусалим, куди Він йшов для страждань і Хресної смерті. У Вербну неділею освячують пальмові гілки, у нас вони замінені на вербу.

ЯК ХАРЧУВАТИСЯ НА ЦЬОМУ ТИЖНІ

3 квітня, понеділок та 5 квітня, середа – сухояденіє: хліб, вода, зелень, сирі, сушені або мочені овочі і фрукти. Один раз в день, близько 15.00.

4 квітня, вівторок, 6 квітня, четвер – гаряча їжа, що пройшла теплову обробку, без олії. Один раз в день, близько 15.00.

7 квітня, п'ятниця свято Благовіщеня – гаряча їжа, що пройшла теплову обробку. З рослинною олією і вином. Допускається риба. Один раз в день, близько 15.00.

8 квітня, субота – Лазарева субота – допускається рибна ікра до 100 гр. Гаряча їжа, що пройшла теплову обробку, з рослинною олією і вином (одна чаша 200г) двічі на день. Вино чисте виноградне без спирту і цукру, переважно розведене гарячою водою. Разом з тим, дуже похвально утримання від вина.

9 квітня, неділя – вхід Господній у Єрусалим – дозволяється риба. Гаряча їжа, що пройшла теплову обробку, з рослинною олією і вином (одна чаша 200г) двічі на день. Вино чисте виноградне без спирту і цукру, переважно розведене гарячою водою. Разом з тим, дуже похвально утримання від вина.

РЕЦЕПТИ ТИЖНЯ

Харчо пісний
Склад: рис, картопля, цибуля, часник, горіхи, томати.

Опис приготування: Картоплю промийте, викладіть у каструлю, залийте водою і відваріть у мундирі до готовності. Готову картоплю почистіть і наріжте кубиками. Часник почистіть і наріжте тонкими пластинками. Базилік промийте і подрібніть. У каструлі (в якій будете варити суп) нагрійте рослинну олію. Викладіть в неї томатне пюре і прогрійте до бульбашок.

У томатне пюре викладіть нарізані цибулю і часник – обсмажте, помішуючи, до м'якості. Почищену і нарізану напівкільцями моркву додайте у каструлю. Додайте подрібнені горіхи, сіль, перець, інші спеції на свій смак. Смажте, помішуючи, протягом 4 – 5 хвилин.

Влийте у каструлю 2 літри окропу, викладіть рис. Варіть суп протягом 20 хвилин, до готовності рису. Через 20 хвилин додайте готову нарізану картоплю. Зніміть з вогню, додайте зелень, накрийте кришкою і дайте настоятися протягом 20 хвилин.

Інгредієнти: Картопля – 2 шт. ; Рис – 1/2 скл.; Лук – 2 щт.; Часник – 3 – 4 зубчики; Томатне пюре – 1/2 скл.; Олія – 2–3 ст. ложок; Морква – 1 шт.; Базилік – за смаком; Горіхи волоські подрібнені – 3 – 4 ст. ложок. Сіль, перець – за смаком

Кількість порцій: 3 – 4

Пісні щі у мультиварці

Пам'ятайте: особливість мультиварки у тому, що овочі в ній не розварюються, залишаються щільними і наповненими смаком. Готувати щі будемо зі свіжих овочів.

Опис приготування:

Овочі промийте. Капусту нашаткуйте. Моркву почистіть і натріть на тертці. Болгарський перець наріжте кубиками. Картоплю почистіть і наріжте брусочками. Лук почистіть і наріжте невеликими кубиками. Приготовлені овочі викладіть у мультиварку. Додайте до овочів томатний соус. Додайте сіль і перець за смаком, лавровий лист і все залийте водою. Встановіть режим «Суп» на 1 годину.

Інгредієнти:
Капуста, качан – 1/3 шт (250 г)
Картопля – 3–4 шт.
Морква – 1 шт.
Цибулина – 1 шт.
Перець болгарський – 1 шт.
Томатний соус – 2 ст. ложки
Вода – 1 літр
Сіль та перець чорний – за смаком
Лавровий лист – 2 шт.
Кількість порцій: 7–8

Пісні галушки

Можна подавати у бульйоні, або обсмажити - як закуску або гарнір.

Опис приготування: З просіяного борошна, кип'яченої охолодженої води і солі замісити тісто. Тісто розділіть на шматочки і скачайте у ковбаски. Кожну ковбаску поріжте на шматочки.

Галушки можна варити у кип'яченій підсоленій воді, а можна обсмажити на олії на сковороді. У сковороду влийте олію, розігрійте її на середньо-швидкому вогні. Обсмажте галушки з двох сторін до золотистого кольору.

Зелень промийте, просушіть на паперовому рушнику і нарубайте. Наприкінці смаження додайте подрібнену зелень до галушок.

Інгредієнти: Борошно – 200 гр.; Вода – 150 мл.; Зелень та сіль – за смаком; Олія – 4–5 ст. ложок.

Кількість порцій: 2 – 3

Пісний салат з грибами

Склад: печериці, синя цибулина, шпинат, кедрові горішки. Оливкова олія.

Опис приготування: Печериці промийте і наріжте пластинками. Печериці можна використовувати сирими. Якщо гриби свіжі, то ви просто можете збризнути їх лимонним соком і використовувати.

Якщо є бажання то гриби можете обсмажити на середньому вогні на олії (столова ложка). Смажити до випарування рідини. Лук почистіть і наріжте тонкими півкільцями. Шпинат промийте і просушіть на паперовому рушнику. Якщо листочки великі, порвіть їх на шматочки.

У тарілку сервіровки покладіть пучок шпинату. На нього викладіть обсмажені печериці. Розподіліть нарізану синю цибулю. Посипте кедровими горішками. Збризніть салат оливковою олією. Посипте сіллю і свіжозмеленим чорним перцем за смаком.

Інгредієнти: Шпинат, пучок – 1 шт.; Печериці – 6 – 8 шт.; Синій цибулю – 1 шт. (невелика); Кедровий горішки – 1 – 2 ст. ложок; Оливкова олія – 3 – 4 ст. ложок; Сіль, перець – за смаком.

Кількість порцій: 2

Пісні деруни

Смачно подати деруни з копченим лососем і гілочкою кропу.

Опис приготування: Картоплю почистіть, промийте. Натріть її на крупній тертці або у кухонному комбайні. Майте на увазі, що пісні деруни треба смажити швидко і картопля не повинна лежати, тому що вона пустить багато соку.

Терту картоплю: посоліть, поперчіть, якщо хочете, додайте рубану зелень. Перемішайте.

У сковороді на середньо-високому вогні розігрійте масло. Картопля буде вбирати олію, тому після кожної порції дерунів не забувайте додавати на сковорідку порцію олії.

Масу з тертої картоплі (півтори столової ложки) викладіть у гарячу олію на сковороду, розрівняйте, перетворивши її у млинець. Смажте деруни з кожного боку по 3 – 4 хвилини.

Обсмажені деруни викладіть на шар з паперових рушників, які вберуть зайву олію.

Інгредієнти: Картопля – 6 –8 шт.; Сіль, перець, зелень (петрушка або кріп) – за смаком; Олія – 1/2 скл.

Кількість порцій: 3 – 4

Сергій ОСОЛОДКІН