На Херсонщині попались «секондхендові» бізнесмени

Цього разу працівники оперативного управління та слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Херсонській області викрили схему незаконного ввезення в країну товарів під виглядом гуманітарної допомоги.

Під час проведення операції «Рубіж-2017» і розслідування кримінального провадження, розпочатого за ч. 1 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) КК України, були встановлені особи, які подавали завідомо неправдиві відомості до Міністерства соціальної політики України та Херсонської митниці ДФС про визнання імпортованих товарів гуманітарною допомогою і на підставі підроблених документів проводили митні оформлення за нульовою ставкою.

Зареєстрована у Херсоні неприбуткова організація завозила на територію України гуманітарну допомогу, яка відповідно до Митного кодексу, звільняється від сплати мита. Всього вказаним фондом було оформлено 12 декларацій про імпорт вживаного одягу та інших товарів від благодійних організацій - нерезидентів з Німеччини загальною вагою понад 163 тони.

Вартість одного кілограма товарів становить близько 1,5 долара США. Отримувачами гуманітарної допомоги значилися державні та громадські організації м. Херсона та Херсонської області, а також медичні та шкільні установи. Насправді, після розмитнення товарів в якості гуманітарної допомоги за нульовою ставкою вони реалізовувалися за готівкові кошти представникам торгових мереж, які реалізовують секонд-хенд, м.Херсона та Херсонської області за ціною від 2 до 4 доларів США за кілограм без відповідного відображення в бухгалтерському та податковому обліках.

Таким чином, організатори незаконної схеми ухилилися від сплати податків на суму 0,7 млн. гривень. Наразі встановлено ряд підприємців, які здійснювали закупівлю незаконно ввезених товарів. В результаті проведених обшуків було виявлено та вилучено 18,5 тис. гривень, 22 тонни товарів секонд-хенд, медичну техніку, а також документи, що свідчать про протиправну діяльність. Розслідування кримінального провадження триває.

Прес-служба ГУ ДФС у Херсонській області

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон