Владимир Коробов

Директор Центра исследований южно-украинского пограничья, кандидат социологических наук, доцент

На Херсонщині "нестабільні демократичні інститути"

На Херсонщині
По показнику рівня демократичного розвитку Херсонська область знаходиться в групі змішаних/перехідних регіонів з нестабільними демократичними інститутами.

В рамках дослідження по Херсонській області «Індекс демократичного розвитку областей України – 2016» проводилось експертне опитування, яке доповнювалося та доопрацьовувалося на основі числових даних та аналізу національних і регіональних джерел вторинних даних (аналітичні доповіді, результати соціологічних досліджень, статистичні дані тощо).

Дослідження виконувалося протягом листопада 2016 року – січня 2017 року в 24 областях України за виключенням тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим, Донецької та Луганської областей.

Розрахунки індексу демократії для Херсонщини (2,93), які здійснені на основі проведеного експертного дослідження і аналізу відкритих джерел, показують, що рівень демократичного розвитку регіону не є високим, і по цьому показнику Херсонщина знаходиться в групі змішаних/перехідних регіонів з нестабільними демократичними інститутами.

Проте у загальному рейтингу область посідає 17 місце із 24, випереджаючи Одеську і Миколаївську області.

Позитивні тренди демократичного розвитку в Херсонській області – це деяке зростання громадської і політичної активності, покращення ситуації із забезпеченням прав людини, позитивні зрушення в роботі місцевих органів влади у напрямку прозорості і відкритості.

Негативними чинниками такого розвитку в регіоні можна вважати перш за все безпекові проблеми, зростання рівня злочинності (особливо незаконного обігу зброї), конфліктогенність місцевої політики, слабкість ЗМІ, економічні проблеми, труднощі децентралізації, прояви корупції.

Ще одним негативним чинником демократичного розвитку регіону є недостатнє зміцнення, модернізація,реформування політичних інститутів, перш за все органів державної влади. Помітне відставання якості політичних інститутів від зростаючих вимог громадян і викликів часу.

Володимир КОРОБОВ
Керівник Центру досліджень південноукраїнського прикордоння

P.S. Дослідження по Херсонській області «Індекс демократичного розвитку областей України – 2016» проводилось в рамках проекту «Сприяння реформам та розвиток підзвітності в регіонах України», який реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів) у партнерстві з Херсонською міською громадською організацією Центр досліджень південноукраїнського прикордоння, за підтримки Асоціації регіональних аналітичних центрів за підтримки National Endowment for Democracy (NED).

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон