З Херсонщини на передову

З Горностаївки в зону АТО доправили четвертий автомобіль марки УАЗ, відремонтований завдяки зусиллям волонтерів та коштів небайдужих громадян району, чиї вправні руки, добрі серця, милосердні душі наближають мир ціною постійної благодійницької роботи.

Напередодні громадськість, представники трудових колективів, волонтери, керівники району та селища взяли участь в заході, приуроченому важливій події - освяченню підготовленого автомобіля духовенством району.

Зібралися на центральній площі Горностаївки, де встановлено пам'ятник загиблим воїнам антитерористичної операції. Хвилиною мовчання вшанували світлу пам'ять мешканців району, справжніх патріотів, які поклали життя за Україну – Дениса Білого, Вадима Шешені та Віктора Ковальчука.

Слова вдячності волонтерам та благодійникам висловили керівники району та селища, вони також передали подарунок голови Херсонської обласної державної адміністрації Андрія Гордєєва дружині загиблого воїна Тетяні Шешені. Освятив автомобіль, який відправляли в зону АТО ієрей Миколай Куліш.

Волонтерський рух у Горностаївському районі діє уже три роки – з першого дня боїв на Сході України. Волонтери постійно підтримують зв'язок із захисниками та передають нашим воїнам-землякам у зону АТО необхідні речі, харчі та засоби, надані благочинниками району. Це спільна справа, яка об'єднує усіх горностаївців, незалежно від статусу, віку та переконань.

У тісній співпраці з волонтерами працює центр допомоги воїнам АТО при районній державній адміністрації, який очолює отаман Горностаївського куреня Війська Запорізького Олександр Слісаренко. За його ініціативою, волонтери спільно з козаками відшукували в господарствах та приватних володіннях автомобілі УАЗ, реставрували їх, ремонтували, фарбували в «камуфляжний» колір.

- Це вже четвертий автомобіль, що ми передали бійцям, котрі перебувають у зоні АТО й захищають нас від російської агресії, - розповідає Олександр Слісаренко. – Останній автомобіль належав ПСП «Перемога». УАЗом уже не користувалися, бо його стан був майже непридатний для експлуатації.

Директор підприємства люб'язно зголосився на нашу пропозицію віддати його для реставрації та передачі в зону АТО. Волонтерам довелося багато попрацювати, щоб відремонтували УАЗ: поварили днище та двері, замінили всі необхідні деталі для того, щоб автомобіль якісно служив. Маємо надію, що він стане, як і попередні, надійним помічником захисникам України.

Загалом, за словами волонтера, реставрація цього автомобіля вартувала близько 5 тисяч гривень – і це тільки матеріали та запчастини. Два нових скати надало ТОВ ТД «Райагрохім». А зварювальні та ремонтні роботи виконували самостійно Роман Ліляк, Валерій Кудас, Сергій Васютін, Олександр Слісаренко, відреставрував сидіння Віталій Ліляк.

Переобладнали автомобіль так, щоб можна було переправляти й поранених на носилках. Перші два автомобілі волонтери викупили за зібрані ними кошти, ще один – передало управління ветмедицини.

За словами волонтера, раніше передані автомобілі до цього часу служать бійцям у розвідці та під час корекції вогню. А на першому УАЗі, на якому під час бою залишилося непробитим лише одне колесо, командир підрозділу через поле вивів колону бійців з Іловайського котла.

"Минулими вихідними ми доправили УАЗ в 131 розвідувальний батальйон, - повідомив О. Слісаренко. - Окрім того, як і минулі рази, небайдужі громадяни допомогли завантажити автомобілі медикаментами, продуктами харчування, засобами гігієни та іншими потрібними для військовослужбовців речами. Майже тонну провізії на двох автомобілях доставили тим, кому передавали УАЗ та кілограмів 400 - у 81 аеромобільну бригаду. Пальне для поїздки в зону АТО надали Володимир Фесина, Іван Єрух, Юрій Васильєв та Григорій Вермієнко".

А в понеділок Благодійне товариство ТОВ «Шлях перемоги» (керівник Ф. Манан) направило в зону АТО для воїнів-земляків необхідні матеріали для ремонту та обладнання бліндажів, зокрема арматуру, цемент, фарбу, дошки, проводку тощо. Їх надали благочиннники: фермерське господарство «Каращук», Горностаївська Церква Божа, працівники Горностаївського ясел-садка «Квіточка, Віталій Свіріпський, Геннадій Євдокимов, Сергій Ткачик та Андрій Курас з Князе-Григорівки. Відправив благодійну допомогу на своєму автомобілі капелан Євгеній Таран.

Окрім чотирьох УАЗів, через Благодійне товариство ТОВ «Шлях перемоги» ще один автомобіль типу «Газель», горностаївці передали в грудні 2016 року Українській добровольчій армії в район Мар'їнки. Його подарувало військовим підприємство «Емануїл Фарм» (директор В. Зик). Автомобіль був у гарному стані, наразі його використовують для транспортування поранених.

Як бачимо, завдяки роботі волонтерів та небайдужих громадян, воїни, котрі обороняють свободу, незалежність та територіальну цілісність нашої держави, відчувають від земляків постійну турботу. І задоволені, що вони у цій боротьбі не самі.

Любов РУДЯ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон