Скадовські чиновники "кидали" чи непрофесіонали?

Як відомо, ставки єдиного податку для підприємців регулює Податковий Кодекс України.

А конкретна ставка податку залежно від виду діяльності підприємця визначається місцевими радами відповідно до пункту 293.2 ПКУ.

А тут, нещодавно, Херсонщину облетіла сенсаційна новина - за ініціативи Скадовської міської ради (!) було прийнято рішення про зниження єдиного податку.

Починаючи з лютого 2017 року, як повідомив міський голова Олександр Яковлєв, "підприємці - платники єдиного податку другої групи будуть платити 400 грн єдиного податку, замість 640, як у січні". Відповідне рішення про встановлення місцевих податків та зборів було прийняте 2 лютого на позачерговій сесії міської ради.

"Інші ставки залишилися незмінними, але зважаючи на збільшення мінімальної заробітної плати доведеться платити більше, - зазначає Олександр Яковлєв. - 3,2 грн за кожен кв.м. загальної площі квартири, що перевищує 60 кв. м., та за площу що перевищує 120 кв.м. загальної площі будинку. 6,4 грн. за кв. м. для іншої нерухомості - магазини, кав'ярні, готелі та інше. 16 грн для АЗС, ігрових та комп'ютерних клубів".

Оце так позитив, на фоні економічної кризи: "Підприємці на радощах, але з побоюванням, заплатили за лютий по 400 грн. Та не просто заплатили, а заздалегідь відвідавши 7 кабінет місцевої податковою, поставивши конкретне питання і отримавши конкретну позитивну відповідь", - пише у соцмережі скадовчанин Євген.

Він наголошує, що громадяни, сумніваючись, особисто питали скільки платити за лютий, і отримали відповідь: "платіть 400 грн., і нічого не бійтеся"...

Та не так сталося, як гадалося: підприємці заплатили...і "всі дружно влетіли у 320 грн. штрафу", - пише Євген, - "Це сплановане "кидалово"? Це метод збільшити за рахунок бідних бюджет? Або це волаючий випадок непрофесіоналізму?", - запитує скадовчанин.

З приводу даного інциденту журналісти сайту "Скадовські новини" вирішили особисто поспілкуватись з міським головою. Як розповів Олександр Яковлєв, такого розвитку подій у міській раді не передбачали. Тож ситуація, що склалася, стала для них такою ж несподіванкою...

Наразі "вживаються всі можливі заходи щодо виправлення помилок..." - проведена зустріч з працівниками податкової служби, де пояснили, що нововведення, яке не мало ще прецедентів на Херсонщині, не було роз'яснене працівникам належним чином, тим більше нарахування проводяться через програмне забезпечення, яке не налаштовано під такі зміни.

Тепер юристами Скадовської міської ради готується офіційний лист до податкової служби, вноситься конкретизація до рішення міської ради. Найближчим чином, як запевнив міський голова, будуть зроблені всі кроки для проведення відповідних перерахунків.

Але чи будуть повернуті людям вже сплачені штрафи - велике питання...

За матеріалами "Скадовські новини"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон