Херсонщина: прийміть дитину у родину

Впродовж останніх п'яти років кількість дітей, які проживають в інтернатних закладах Херсонської області, на жаль, не зменшується.

Усиновлення визнане в Україні пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Тож наскільки це складна процедура взяти дитину в родину — спробувала дізнатись редакція «Каховської зорі».

Усиновленню підлягає дитина, яка має статус дитини-сироти або дитина, позбавлена батьківського піклування. Підтверджуючими документами про статус можуть бути свідоцтво про смерть, рішення про позбавлення батьківських прав, нотаріально засвідчена згода на усиновлення тощо.

«Кандидатами в усиновлювачі можуть бути не тільки подружжя, а й одинокі особи. Бажаючі усиновити дитину повинні звернутися з письмовою заявою та відповідним пакетом документів до служби у справах дітей за місцем їх проживання», — розповідає начальник відділу у справах дітей Каховської міської ради Ольга Назарова.

В процесі усиновлення бере участь чимала кількість державних установ. Саме цей фактор найчастіше відлякує потенційних усиновлювачів від прийняття остаточного рішення. Процедура потребує ретельного вивчення всіх даних про майбутніх батьків: у них має бути місце постійного проживання, стабільний і достатній дохід, аби було чим годувати дитину.

Отже, що потрібно від громадян для того, щоб стати кандидатами в усиновлювачі? Насамперед необхідно звернутися за консультацією до служби у справах дітей. Слідом за цим зібрати пакет документів (згідно з Постановою Кабінету Міністрів України №905 від 8 жовтня 2008 р.), а саме: паспорт, довідка з місця роботи про заробітну плату (за останні 6 місяців) чи декларація про доходи (за останній рік), копія свідоцтва про одруження (якщо усиновлює подружня пара), медична довідка про стан здоров'я (обов'язково висновки дерматовенеролога, психіатра, фтизіатра, терапевта та нарколога), довідка про наявність/відсутність судимості та копії документів на житло.

За словами Ольги Сергіївни, зазвичай потребують часу довідки про відсутність судимості від органів внутрішніх справ та про стан здоров'я. А от «найскладнішим» критерієм для охочих усиновити дитину є достатній та стабільний дохід.

Протягом 10 робочих днів після отримання заяви про бажання усиновити дитину (з повним комплектом документів) служба у справах дітей складає акт про обстеження житлово-побутових умов майбутніх усиновлювачів, розглядає питання про можливість усиновлення дитини і готує відповідний висновок. Якщо цей висновок позитивний, дані про потенційних усиновлювачів заносяться до спеціальної книги обліку та Єдиного реєстру. Варто зауважити, термін дії документів з усиновлення — один рік з дня їхньої видачі.

Після встановлення контакту з дитиною кандидати в усиновлювачі звертаються до служби у справах дітей за місцем проживання дитини із заявою про бажання її усиновити. Варто знати, що усиновити дитину можна не тільки зі свого міста, району чи області, а й по всій території України.

Після цього відбувається судова процедура усиновлення, до якої потрібно підготувати повний перелік документів, що підтверджують особу, добробут і права усиновлювачів та повний пакет документів, заведених на дитину в дитбудинку або в опікуна.

Ось і все: тепер усиновлювачі — повноправні батьки, відповідальні за розвиток дитини, за зростання її особистості і за подальшу долю.

«Якщо сім'я справді має бажання усиновити дитину, має необхідні для цього умови, то процедура для них не виявиться складно. Головне — любов і турбота. А всі рекомендації, консультації та підтримку в оформленні усиновлення можна отримати в відділі у справах дітей. Адже пріоритетна форма влаштування дитини — сім'я, тому ми завжди йдемо на зустріч тим, хто готовий зробити таку добру справу — всиновити дитину», — говорить Ольга Назарова.

Крім цього, протягом останніх двох років в Каховці зросла тенденція усиновлення в другому шлюбі. Так зване узаконення стосунків між дитиною та вітчимом або мачухою. Це говорить про те, що каховчани готові брати відповідальність не тільки за свого партнера по життю, але й за його/її дитину.

Більше інформації та відповіді на ваші запитання про процедуру усиновлення дитини можна дізнатись у відділі у справах дітей Каховської міської ради (за телефоном 2-01-58). Також інформаційна пропаганда та консультації проводяться фахівцями МЦСССДМ та працівниками відділу у справах дітей щомісяця в Каховському міськрайонному центрі зайнятості.

Олександра МІШИНА
"Каховська Зоря"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон