На Херсонщині зрошення стало дорожче

Для аграріїв Херсонщини зрошення стало ще дорожче. Торік Головне управління Каховського магістрального каналузбільшило для них вартість постачання дніпровської води на 16 відсотків.

Цьогорічної весни після консультацій на рівні Держводагентства України, Херсонської облради та облдержадміністрації узгодили нове підвищення тарифу - ще на 18 відсотків.

Таке рішення пояснюють зростанням мінімальної зарплати меліораторів та одночасним зменшенням державного фінансування для компенсації витрат на електроенергію для насосних станцій.

Подорожчання поливу неодмінно супроводжуватиметься і зростанням собівартості зернових та овочевих культур, під які в південних степах використовують 313 тисяч гектарів на зрошенні. А це, до речі, п'ята частина всіх сільськогосподарських угідь Таврії.

Утім, є можливість здешевити послуги магістрального каналу, якщо відрегулювати податкове навантаження.

"До 2014 року канал був звільнений від плати за землю під його спорудами, але в 2015--2016 роках органи місцевого самоврядування почали цю плату встановлювати на свій розсуд. До того ж у різних районах вона різна -- може бути і піввідсотка від оціночної вартості гектара, а може бути і всі три. Зрозуміти критерії, за якими ради визначають ставки, практично неможливо. Але ці ставки мають тенденцію до зростання, що також впливає на збільшення наших тарифів", - визнає начальник Головного управління Каховського магістрального каналу Артур Мусієнко.

Щоправда, обласна влада по-своєму намагається ситуацію стабілізувати. Депутати Херсонської облради днями скерували до Кабінету Міністрів звернення із пропозицією внести зміни до Податкового кодексу, закріпивши у ньому норму про звільнення від плати за землю підприємств, які обслуговують зрошувальні системи, як такі, що перебувають на повному утриманні державного бюджету.

Але тоді доведеться відмовитися від збирання платні за воду безпосередньо з аграріїв. А збільшення фінансового тягаря на бюджет навряд чи зустріне схвальне ставлення уряду.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон