Що треба знати херсонцям про четвертий тиждень Великого посту

Піст – час покаяння, час, коли наші скам'янілі серця повинні силою Божою з байдужих стати чуйними, з холодних і жорстких– теплими і відкритими для інших і для Самого Бога. Час оновлення; час примирення, час початку нового...

ОСОБЛИВОСТІ ЧЕТВЕРТОЇ СЕДМИЦІ

22 березня (середа) – День пам'яті Сорока Севастійських мучеників.

Сорок Севастійських мучеників – це воїни-християни, що прийняли мученицьку смерть за віру в Христа у Севастії (Мала Вірменія, суч. Туреччина) у 320 році при Лікіній.

25 березня (субота) – Батьківська вселенська Субота 4-го тижня Великого посту

26 березня (неділя) – День пам'яті богослова Іоанна Лествичника. У день пам'яті Іоанна Лествичника випікали драбинки.

ОСОБЛИВОСТІ ХАРЧУВАННЯ

Християни вступають у Великий піст з метою духовного очищення, тому сприймати піст як дієту – неправильно. Проте, існують загальні правила харчування у Великий піст.

20 березня (понеділок), 24 березня (п'ятниця)
Сухояденіє: хліб, вода, зелень, сирі, сушені або мочені овочі і фрукти (наприклад: родзинки, маслини, горіхи, інжир – кожен раз щось одне з цього). Один раз на день, близько 15.00.

21 березня (вівторок)
Гаряча їжа, що пройшла теплову обробку, тобто варена, печена і т.п. Без олії. Один раз на день, близько 15.00.

22 березня (середа), 25 березня (субота)
Гаряча їжа, що пройшла теплову обробку, тобто варена, печена і т.п. З вином (одна чаша 200 г). Одна трапеза на день. Вино чисте виноградне без спирту і цукру, переважно розведене гарячою водою. Разом з тим, дуже похвально утримання від вина.

23 березня (четвер)
Гаряча їжа, що пройшла теплову обробку, тобто варена, печена і т.п. Без олії. Один раз в день, близько 15.00.

26 березня (неділя)
Варена їжа з додавання олії. Вино.

НАСКЛАДНІШІ ДНІ ПОСТУ – ДНІ СУХОЯДІННЯ

Ці дні настільки суворі, що не можна вживати у їжу не тільки м'ясо, масло, рибу, молоко і його похідні, а навіть не можна зварити кашу на воді і припустити овочі. Встановлено заборону на все варене і смажене.

Що ж таке сухоядєніє? Точного формулювання і інструкцій щодо сухоядєнія у писаннях немає. А тому й відповіді священиків розходяться. Зокрема у питаннях щодо печених овочів і чаю.

Одні священнослужителі стверджують, що сухоядєніє, якщо вже ви його дотримуєтеся, накладає заборону на все, що було піддано термічній обробці, інші – допускають печені овочі та чай. Адже чай, на їхню думку – не відвар, а настій.

Не менш важливо відзначити, що сухоядєніє – вельми сувора форма посту і Церковним статутом запропонована в основному монахам. Миряни можуть її і не дотримуватися. Крім того існує дві різні версії.

Перша версія – більш сувора У «сухі» дні посту належить харчуватися сирими або сушеними овочами та фруктами, хлібом. Забороняється їсти будь-яку їжу, що піддалася термічній обробці.

Наприклад, не можна їсти зварені у окропі овочі, пити овочевий відвар або навіть гарячий чай! Всі продукти, які вживаються у їжу в цей день, повинні бути необробленими. Однак подібні правила не стосуються хліба, хоча, для того, щоб його спекти, все ж потрібно застосувати термічні дії.

Рослинна олія та вино, хоча й приготовлені без теплової обробки, у ці дні під суворою забороною. Дозволено вживати квашені, солоні і мариновані овочі і гриби, якщо при їх готуванні не використовувалася олія. Припустимі горіхи і мед. Гарячі напої: чай, кава, відвари і компоти не дозволені. З напоїв можна тільки соки і воду.

Дотримуючись сухоядєнія, слід вживати у їжу тільки хліб, воду, горіхи, сухофрукти (будь-які, крім бананів), деякі заготовки (наприклад, квашену капусту, солоні гриби), фрукти і овочі. Можна їсти гречану кашу, приготовану холодним способом.

Друга версія – менш сувора Варену, тушковану їжу – не можна, а ось печену – будь ласка. Картоплю, гарбуз, кабачки, моркву та ріпу можна запекти у духовці. Також дозволяється залити окропом кашу з пакетика, пити чаї.

Виходить, що і розчинну каву можна, а от варену в турці – заборонено. Решта все як і у першій версії. Дозволені овочі (сирі та квашені), фрукти, морожені ягоди і сухофрукти (родзинки, курага, інжир, фініки), хліб, мед, горіхи.

РЕЦЕПТИ СУХОЯДЄНІЯ

Холодний овочевий суп

Спосіб приготування: натерти на тертці помідор і огірок, додати різану зелень кропу, петрушки, зеленої цибулі. Залити водою, підсолити. Можна додати розмочену гречку (гречку промити, залити водою і витримати кілька годин, з такої гречки можна зробити і кашу).

Салат з редису і черемші, зеленої цибулі і авокадо

Інгредієнти: редис (можна листя редису) - 200 г
Черемша - 25 г
Зелена цибуля - 75 г
Авокадо - 1/3
Сіль за смаком
Спосіб приготування: редис, зелень моєму, дрібно шаткуємо, солимо до смаку. Авокадо прокручуємо в блендері і заправляємо їм салат. З авокадо виходить відмінна волога заправка, яка пов'язує всі інгредієнти воєдино не гірше масла.

Печений гарбуз

Інгредієнти: гарбуз невеликий – 1 шт
Мед або цукор – за смаком
Горіхи або кунжут – за смаком

Спосіб приготування: гарбуз солодкого сорту почистити, розрізати на великі частки і укласти на противень, що вкритий пергаментом. Духовку нагріти до 213 – 250°. Пекти протягом години. Вийміть гарбуз з духовки, полийте медом або посипте цукром, прикрасьте горіхами або насінням кунжуту.

Солодкий фарширований гарбуз

Інгредієнти: гарбуз – 1,5 кг
алича – 70 г
яблука – 200 г
груші – 200 г
мюслі – 150 г
родзинки без кісточок – 30 г
цукор – за смаком
кориця – до смаку.

Спосіб приготування: у гарбуза зрізати верхівку і видаліть майже всю м'якоть, але так, щоб стінки залишилися досить міцними.
Нарізати яблука і груші тонкою соломкою, а з аличі (або сливи) прибрати кісточки.
Очищену від насіння м'якоть дрібно порубати і змішати з мюслі, солодкими родзинками, аличею, яблуками і грушами. Додати у суміш цукор і корицю, добре перемішати.
Наповнити гарбуз фаршем і, накривши кришкою, запікати у духовці при +180°С 1 – 1,5 години.
Перед подачею можна полити фарширований гарбуз медом, розведеним з невеликою кількістю теплої води.

Порада: у готову страву можна додати насіння гарбуза або горішки, що додати страві пікантного смаку. Можна взяти будь-які інші сезонні фрукти і ягоди. Наприклад, інжир або виноград без кісточок. У готову страву можна додати обсмажені і очищені насіння гарбуза, що додасть страві горіховий смак.

Капуста з горіхами

Інгредієнти: капуста – 1 качан
цибуля ріпчаста – 1 шт.
горіхи волоські – 1 жменя
кінза – 1 пучок
шафран – за смаком
оцет яблучний – за смаком
сіль – за смаком

Спосіб приготування: невеликий качан капусти розрізати на дві частини, видаліть качан і тонко шинкувати. Покласти у велику каструлю, посолити, накрити кришкою на 20 хв. За цей час капустка дасть сік. Перетріть руками викручуючи зайвий сік.

Додати до капусти дрібно нарізану голівку ріпчастої цибулі, товчені волоські горіхи, дрібно посічену кінзу, досолити. Додати шафран. Заправити яблучним оцтом. Все добре перемішати і викласти у салатник.

Порада: волоські горіхи можна замінити смаженим кешью.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон