На Херсонщині "плаває" небезпечний "Синій кит"

Небезпечна гра "Синій кит" вербує підлітків, зареєстрованих у соцмережах. До подібних груп діти шкільного віку вступають з цікавості,але потім виникає залежність. Фінал гри, за задумкою адміністраторів даних сайтів, трагічний...

Ця гра вже понад 5 років вбиває підлітків у Росії. Відомі випадки, коли троє і більше дітей одночасно робили крок в нікуди, стрибнувши з даху багатоповерхівки або порізавши собі вени. Потім спантеличені, вбиті горем батьки зверталися на передачу «Битва екстрасенсів», щоб дізнатися, чим в останній час займалися їхні діти, чому — смерть?

Для нас це все виглядало не більше, як шоу, наче так награно — якісь евфемерні люди по той бік екрана наказують дітям вмирати, та ще й домагаються свого. Але тепер «Синій кит» дістався України. Випадки, пов'язані зі вступом у смертельну гру, вже зареєстровані у низці областей, зокрема, сліди інтернет-монстра з'явилися на Херсонщині.

Кілька тижнів тому до поліції звернулася стурбована мешканка обласного центру. Жінка розповіла, що з дому зникла її онука-школярка, та не одна, а з подругою-ровесницею, яка кілька днів у них гостювала.

Правоохоронці ретельно оглянули кімнату дівчинки і наштовхнулися на цікаву зачіпку. Це особистий щоденник. Із записів стало відомо: дівчатка приєдналися до гри під назвою «Подзвони мені о 4.20». За умовами, які надходили у ви­гляді телефонних смс, учасниці мали виконувати завдання, спочатку прості — зламати улюблену іграшку, зробити дрібну капость оточуючим...

Але з кожним разом «цінні вказівки» надходили все напористіші. В якийсь момент дописувачка сторінки просто вимкнула мобільний, а потім зникла, разом з подругою.

На щастя, поліція встигла натрапити на слід дівчат, поки ті не накоїли непоправного. Хоча, можливо, саме в цьому випадку міг спрацювати один із головних людських інстинктів — страх, тому підлітки враз вийшли з гри.

Три дні подруги переховувалися в одній з квартир, яку зняли знайомі хлопці. Коли туди зненацька завітали представники поліції, компанія саме святкувала День святого Валентина.

У відділку школярки зізналися: вступили в невідому групу з цікавості, просто не вірили, що хтось може змусити їх виконувати завдання, але непомітно для себе встрягли у залежність — та затягувала, як трясовина. Неважко здогадатися, яким би міг бути фінал гри, якби учасниці до нього дійшли...

Хоча навіть початковий етап зробив свою справу — дівчаток охопила депресія, одну з них навіть довелося госпіталізувати до психоневрологічного диспансеру. Справа втягнення неповнолітніх у смертоносну гру зараз на контролі у поліції. Більше того, відкрито кримінальне провадження за фактом намірів до навмисного вбивства, до якого не дійшло з не залежних від злочинців факторів.

Щоправда, хто ті злочинці, поки невідомо. Бо, як правило, адміністратори по­дібних сайтів-груп базуються за межами країни і «вирахувати» психологічних монстрів практично неможливо. Втім, буває й по-іншому. Наприкінці лютого двох «адмінів» суїцидальних груп затримала київська по­ліція.

Інтернет-маніяки виявилися студентами медичного вузу(!). Слідство вони переконували: адмініструванням гри зайнялися винятково з цікавості, заради експерименту — дослідити, на що здатна людська психіка...

Нічого собі практика, «піддослідних кроликів» вони знайшли! Здавалося б, у правоохоронних органах, як ніде, мали усвідомлювати: те, чим займалися ці двоє, становить небезпеку, і не для життя окремих підлітків, а для національної безпеки, оскільки ситуація вже набрала масштабів пошесті.

Але ж ні, допитавши затриманих, по­ліція з чистою совістю їх відпус­тила. Мовляв, всі претензії до законодавства, де є лише статті «Вбивство» або «Доведення до самогубства». Якщо ж факти, коли через дії «адмінів» підлітки звели рахунки з життям, не встановлені, тримати під вартою даних осіб не мають права.

Виходить, як в тому «бородатому» анекдоті, який став девізом ще радянської поліції: «Нету тела — нету дела». І, зрозуміло, ніхто не дасть жодної гарантії, що, опинившись на свободі, майбутні ескулапи не продовжуватимуть свої психіатричні досліди на чужих дітях...

Ще одну можливу трагедію вдалося попередити в Нововоронцовському районі. Там на сполох забила мати 15-річної школярки. Жінці здалося підозрілим те, що дівчинка довгий час не відриває очей від інтернету і при цьому в неї з'явилася гальмівна реакція на те, що відбувається у реальному, а не віртуальному житті.

Чи була зареєстрована школярка у сумнівних групах, не повідомляється, можливо, не розголошувати дану інформацію по­ліцію попросили самі ж батьки, оскільки мають на те повне право. Факт у тому, що після огляду у психіатра дитині призначили лікування — від інтернет-залежності.

Але обидва факти, які вже мали місце на Херсонщині, — просто наївна невинність в порівнянні з тим, що, можливо, коїться у Голій Пристані. Якщо вірити тому, що опублікувало інтернет-видання «Новини Голої Пристані», місцеві під­літки масово вступають у небезпечну гру, причому йдеться про той самий «Синій кит».

Стаття написана на основі спілкування з 14-річною дів­чинкою. Та розповіла, що не просто брала участь у грі, а дійшла до 30-го рівня. Коли ж наважилася залишити зом­буючу сторінку, на телефон почали надходити погрози на кшталт «якщо не повернешся в гру, ми знайдемо тебе і твоїх батьків — і ти побачиш, що буде».

Гра розрахована на 50 днів, кінцевий її етап — самогубство. І всі учасники про це знають заздалегідь, просто підлітків «обробляють» так, щоб реальність сприймалася по-іншому. За словами дописувачки сторінки, біль­шість учасників групи впевнені, що смерті ніби насправді не буде, ну а частина дітей навпаки — свідомо йде на суїцид.

Особлива «удача» кураторів смертоносних сайтів — діти з проблемних родин, якими ніхто не за­ймається. Людська психіка максимально вразлива у підлітковому віці, і якщо дорослі не помітили страждань через нерозділене кохання, проблем з однолітками чи комплексів через зовнішність, яка не подобається, все це помічають організатори так званих китових сторінок.

Завдання учасникам гри надсилають вночі, коли складно контролювати свої дії і поряд немає батьків. Вже десь з п'ятого етапу накази несуть насильни­цький характер — заподіяти шкоду власному здоров'ю, приміром, вирізавши лезом на руці кита, і обов'язково на­діслати фото-звіт...

Як пояснює інформатор, вийти з гри вкрай важко: куратор відправляє на комп'ютер учасника спеціальну програму, яка визначає IP-адресу даної машини і домашню адресу того, хто за нею сидить. Потім можуть надходити листи з погрозами...

Далі — більше. Дитина повідала, що у Голій Пристані прямо існує змагання між школами: хто дійде до останнього рівня «Синього кита» і що підлітки збираються на закриті тусовки, де обговорюють смертоносну гру. Йдеться про певний віковий ценз — 6—11-й класи, молодших просто не підпускають до кола спілкування.

Стосовно зазначеної інформації, яка містить факти про злочинну діяльність, а саме втягування підлітків у небезпечну залежність, «Новий день» звернувся за коментарем до поліції.

Як розповіла начальник відділу комунікації ГУ НП в Херсонській області Ірина Атаманенко, правоохоронці наразі займаються перевіркою свідчень, зазначених у статті, і пообіцяла повідомити про її результати.

Сподіваємося, поліція, як мінімум, зупинить жахливу вакханалію навколо груп смерті, закривши «китівські шабаші», якщо інформація дійсно підтвердиться. Що ж до максимуму... Тут, на жаль, показовий фінал історії з затриманням тих самих студентів-експериментаторів, які зараз на волі.

Ну а доки поліція перевіряє, не менш важлива відповідальність за життя підлітків лягає на плечі батьків. Будьте уважними до своїх дітей. Уважними — не означає лаяти з будь-якого приводу і без нього, навпаки, психологи радять обрати дружню і ніяк не каральну тактику. Поцікавтеся, як пройшов день у доньки чи сина, що турбує, чи, бува, не ображає хто, з ким товаришує.

Крім того, зайдіть у гості на сторінку своєї дитини з іншого аккаунта, бажано спеціально створеного, щоб перевірити, в яких групах зареєстрована кровинка, хто у неї в друзях і т. д. І головне — розкажіть дитині про гру «Синій кит», розкажіть правду, бо брехню, яка несе смерть, в її вуха може вкласти хтось інший...

Марина САВЧЕНКО
"Новий день"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон