Продукція на вагу золота

Нові тарифи на послуги, які надають державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, наштовхують на думку, що державі, здається, не потрібні власні сільгоспвиробники. Нова вартість послуг була затверджена наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 31.10.2012 р. № 666. І суми, які тепер мають сплачувати продавці м'ясо-молочних павільйонів на ринках, м'яко кажучи, зросла.

Судіть самі: за те, що лабораторія здійснює ветеринарно-санітарну експертизу молока, треба сплатити 12,27 гривень. За сир або бринзу - ще 8,56 грн.; перевірити сметану коштує 7,70 грн., вершки - 9,20 грн. І це тільки за один зразок з кожної ємності. А сільгоспвиробники, які торгують з прилавків якісною продукцією, сплачують ще й за оренду місця в павільйоні.

Якщо виробник хоче продати, приміром, молочну продукцію (сир, сметану, молоко, масло), то йому треба кожного дня мати експертний висновок спеціалістів. Адже подібні продукти швидко псуються. Фахівці, які проводять такі аналізи, є у кожному павільйоні на ринках обласного центру. Як вони працюють та які документи вимагають у продавців?

За роз'ясненням кореспондент «НД» звернувся до завідуючої Державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи № 7 (на Центральному ринку) Ольги Черкової. Ольга Володимирівна розповіла, що кожна лабораторія в Херсоні працює згідно з існуючим законодавством. Документи, які повинен мати при собі продавець, залишилися ті самі, працює лабораторія у звичному режимі, єдине, що змінилося, так це ціни на послуги експертів.

«Восени вийшов новий наказ профільного міністерства стосовно розміру плати за послуги лабораторії, за ним ми зараз і працюємо, - говорить Ольга Черкова. - Ці тарифи діють на території всієї України, а не лише у нас. Все інше залишилося без змін. Продавці приносять нам свої санітарні книжки та ветеринарні документи на тварину. Кожного дня віддають продукцію на експертизу і в результаті отримують експертний висновок. Він разом з чеком про оплату послуг лабораторії дає право на реалізацію продукції на ринку. І на кожен вид продукції проводиться окреме дослідження. До того ж, наші працівники мають перевірити всю партію конкретного виду продуктів. Наприклад, якщо це сметана, то не один літр, а загальну кількість, яку продавець збирається запропонувати споживачам».

У роботі фахівців лабораторії не доводиться сумніватися - всі вони акредитовані спеціальною державною комісією. Але продавці у м'ясо-молочному павільйоні Центрального ринку налаштовані не так позитивно, як спеціалісти ветеринарно-санітарної експертизи. Якщо говорити про тих, хто пропонує споживачам молочну продукцію, то гроші вони сплачують не такі вже й малі.

«Сьогодні зранку прийшла до павільйона, одразу заплатила 50 гривень за експертизу. Ще за місце треба віддати від 13 гривень. А це велика сума, особливо коли платиш її щодня. А якщо не продамо цей сир чи сметану сьогодні, що тоді? Зі збитками зараз легко залишитися», - розповіла одна з продавців.

Нині за дослідження кожного виду молочної продукції треба платити окремо. На додачу до цього ще й на експертизу треба віддати всього потроху - сиру, масла, сметани, молока. Все залежить від того, що саме хоче продати сільгоспвиробник. А якщо згадати, що перевірити експерти мають всю «партію» товару, то продуктів після неї поменшає.

«Ми спочатку й справді віддавали всю сметану чи сир до лабораторії, - продовжує продавець. - А потім вирішили, що досить. Зараз, наприклад, сметани даємо рівно 150 грамів, як того вимагають документи. Бо ніхто ж не бачить, як саме перевіряють нашу сметану і скільки з тієї кількості залишається у лабораторії».

Тож коментарі, як кажуть, зайві. Сільгоспвиробники намагаються продати якісну продукцію споживачеві. При цьому ризикують залишитися без доходів. Але ж багато хто з нас приходить до павільйонів на ринках саме за домашнім, смачним і, що головне, свіженьким. Тому хочеться вірити, що можливість придбати якісні продукти в Херсоні збережеться і в майбутньому.


Олена Кучерява //Новий день №3 (5050) 17 січня 2013 року