Херсон обурений

Обурений пропозицією чиновників віддати під забудову зони відпочинку та стадіони. Унікальна природна зона стала ласим шматком.

Зазіхання на плавні

Надзвичайно бурхливу полеміку в Херсоні спричинила спроба скорегувати генеральний план розвитку обласного центру, ініційована міським департаментом містобудування та землекористування. Чиновники намагалися одним хвацьким "розчерком пера" вдвічі збільшити територію міста, приєднавши до неї протилежний - лівий - берег Дніпра. І все б нічого, але для створення на лівобережжі двох додаткових портових терміналів вкупі з розважальними центрами та яхт-клубами було передбачено ліквідувати 152 заболочені зони дніпровських плавнів, і ще на 216 гектарах облаштувати комплекс насипів та дамб. В першу чергу "новація" схвилювала захисників природи та науковців, котрі виявили в ній цілу низку порушень не тільки статей Водного й Земельного Кодексів, а й букви і духу підписаних державою Україна міжнародних угод. Проти зазіхань на лівобережжя виступила ціла наукова конференція.

Дослівно
"Виходячи зі схеми інженерної підготовки території, ці роботи планується проводити на територіях пониззя Дніпра, які перебувають під охороною Рамсарської конвенції як водно-болотні угіддя міжнародного значення. Оскільки Україна ратифікувала цю конвенцію, то ліквідація "Рамсарських заболоченостей" може призвести до міжнародних санкцій до України. Крім того, згідно з розробленим Херсонським державним університетом у співпраці з фахівцями Чорноморського біосферного заповідника обґрунтуванням та підготовленим на його основі управлінням охорони навколишнього середовища в Херсонській області проектом ця територія має увійти до складу національного природного парку "Нижньодніпровський" для збереження рекордної кількості - 350 видів рослин, тварин та грибів, які включені до переліку видів, що охороняються". (З листа учасників наукової конференції "5-й відкритий з'їзд фітобіологів Херсонщини" до Херсонської міськради).

"Нові українці" переїдуть... у зоокуточок

Протести біологів виявилося тільки "першою хвилею" громадського обурення. Вивчивши деякі підозрілі нюанси коригування генплану, до біологів приєдналися й авторитетні спеціалісти з містобудування - члени правління обласної організації Союзу архітекторів України. Отримавши на офіційній презентації генплану дрібні листочки із схемою коригувань, вони запідозрили, що їх банально хочуть ввести в оману, і створили робочу групу з вивчення всіх переваг та недоліків пропонованих змін. Перші її висновки такі: переваги - мінімальні, зате недоліки можуть мати жахливі наслідки для громади - навзамін окремих вигод для учасників земельного "дерибану".

- Генплан є надзвичайно важливим документом на перспективу, що визначає розвиток великого міста на десятиліття наперед. І яке ж майбутнє пропонують нам автори цих коригувань, котрі скромно побажали залишитися невідомими? Зона розміщення нових підприємств з урахуванням "троянди вітрів" коригування не містить, долю мікрорайонів, забудованих аварійними "панельками", не конкретизує. Натомість коригування передбачають забудову індивідуальними котеджами Малого Потьомкінського острова, де зараз розміщується єдиний в обласному центрі зоокуточок, який є невід'ємною частиною загальнодоступної зони відпочинку - Гідропарку. Створюється враження, що чиновники взагалі не цікавилися, чи відповідають запропоновані ними зміни затвердженим державою нормам забудови. Скажімо, нові порти планують розташувати на лівому березі річки - мало не навпроти житлових кварталів, тоді як їх мають будувати на відстані не менше ста метрів від меж міста нижче за течією! - обурюється член правління обласної організації Союзу архітекторів України В'ячеслав Громихін.

- Ще у 2010 році кількість торгових площ на одного херсонця перевищувала нормативний показник трохи менш як на тридцять відсотків, і площа зелених насаджень була меншою від норми теж на такий відсоток. Сподівався побачити в коригуваннях генплану пропозиції щодо усунення цього кричущого дисбалансу, але натомість побачив у схемі новий "Макдональдс" у парку Леніна, додатковий торговельно-розважальний центр у сквері "Дубки", перетворення на ті ж торговельно-розважальні центри двох стадіонів. І жодної компенсації у вигляді додаткових зелених зон. То чим місто дихатиме - автомобільними викидами? - дивується екс-головний архітектор Херсона Григорій Ходін.

Факт
Цьогорічне опитування Головного управління статистики Херсонщини з вибірковим обстеженням умов життя місцевих жителі показало, що 6 відсотків респондентів хворі на різноманітні види алергій, а 10 відсотків потерпають від хронічного бронхіту. На поганий загальний стан здоров'я поскаржилися 11 відсотків опитуваних, а близько 40 відсотків назвали його задовільним.

До фіналу ще далеко

Голос громадськості влада начебто почула. Після виступу науковців і архітекторів, "обвалу" критичних публікацій у друкованих ЗМІ та Інтернеті депутати Херсонської міської ради на сесії більшістю голосів відхилили рішення затвердити проект коригування генплану. Але, схоже, конфлікт між чиновниками та громадою ще далеко не вичерпано. У муніципальному департаменті містобудування й землекористування одразу заявили, що "майже всі критичні зауваження враховано", і насправді обговорення на сесії було суто попереднім. А коригування генплану міськраді представлять знову після повернення документації з експертизи в одному з столичних інститутів.

Така настійливість декого з депутатів та журналістів насторожує: чи не лобіюють у департаменті бізнес-інтереси підприємців, котрі без дозволів збудували у тих парках та на лівобережжі Дніпра свої сауни і приватні готелі, а тепер, за сприяння друзів-чиновників, намагаються "легалізувати" комерційну нерухомість? Утім, це питання вже не до архітекторів чи біологів, а виключно до правоохоронців.

Сергій Яновський, "Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон