Рибалки Херсонщини вибачень не дочекалися

Прес-конференція за участі представників риболовецьких господарств області, які займаються промисловим рибальством,на тему: "Про що замовчують борці з браконьєрством, та як від цього потерпають рибалки" стала своєрідною відповіддю на нещодавно проведений захід для ЗМІ активістами громадського оперативного штабу при Херсонській облраді з охорони біоресурсів в області, котрі об'єднали зусилля в протистоянні браконьєрству на водних плесах.

Тоді на адресу рибалок, в тому числі промисловиків, лунали серйозні претензії, зокрема, щодо допущення порушень правил вилову риби та її обліку.

Вимагаючи вибачень від очіль­ників громадських організацій, які нібито перегнули палицю, не розуміючись на тонкощах правил промислового рибальства, представники риболове­цьких господарств наголошували на некомпетентності дій громадськості та силовиків, які під час відпрацювання, на їхню думку, поводилися з рибалками грубо та безцеремонно.

Мовляв, від такого самоуправства на місцях під виглядом боротьби з браконьєрством потерпають риболовецькі підприємства. Аби відстояти свою правоту, інтереси та репутацію, рибалки вперше вирішили об'єднати зусилля та висловити своє бачення методів боротьби з браконьєрством.

«Ми вже багато років займаємося рибальством, маємо квоти на вилов риби від держави. Щорічно закуповуємо молодняк та випускаємо його для зариблення наших річок. Під час нересту встановлюємо нерестові гнізда, за якими доглядаємо. На наших підприємствах працевлаштовуємо рибалок, сплачуємо податки» — такі аргументи, посилаючись на нормативні документи, ви­словлювали керівники риболовецьких підприємств з Голоприс­танського та Великолепетиського районів Микола Бритвін та Любов Таран.

А ще дорікали представникам громадськості, що вони намагаються упереджено та безпідставно зарахувати їх до «рибної мафії». Натомість рибалки закликають обласну владу спільно з громадськими активістами зосередитися на «порятункові самого Дніпра». Мовляв, необхідно створювати такі умови та ставити такі завдання, щоб самі риболовні господарства на своїх ділянках Дніпра не тільки боролися з браконьєрами, вели промисел та примножували рибні запаси, а й контролювати якісний стан дніпрової води.

Прес-конференція видалася доволі емоційною та подеколи переходила на підвищені тони, адже до процесу обговорення підключилися опоненти — представники громадських організацій, депутатського корпусу та місцевих органів влади. З їхнього боку знову лунали звинувачення в корупційних схемах, безконтрольності та кришуванні, безкарності тих, хто знищує природні запаси риби. Однак насамкінець уточнили, що абсолютно не стверджують, що всі промисловики є браконьєрами, але ж факти, за якими порушили справу, наразі розслідуються і саме правоохоронні органи винесуть вердикт у тому, хто правий, а хто відповідатиме за законом.

Олена НЕЧИПУРЕНКО
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон