Як херсонцям харчуватися у Великий піст

З понеділка, 27 лютого розпочнеться Великий піст і тим, хто збирається поститися, особливо вперше, рекомендуємо перечитати правила,які дієтологи рядять не порушувати, якщо ви не хочете завадити вашому здоров'ю...

Отже, Великий піст у 2017 році розпочнеться у понеділок, 27 лютого і триватиме цілих 7 тижнів, або 48 днів, аж до 15 квітня, у продовж яких слід утримуватися від виживання їжі тваринного походження.

Це складно, особливо для тих, хто звик смачненько попоїсти: м'ясних, рибних, або навіть молочних делікатесів. А чи не шкідливо це? Таким питанням задаються у першу чергу ті, хто намагається знайти виправдання собі у тому, що він не витримує без звичайного раціону.

Так, на ділі, якщо до справи підходити нерозумно, то це насправді може стати шкідливим для вашого здоров'я.

Запам'ятовуйте поради дієтологів, які наголошують: існує п'ять основних грубих помилок під час харчування у піст! Якщо їх не порушувати – вашому здоров'ю нічого не зашкодить.

Головне правило посту: дотримуватися збалансованого харчування і не допускати помилок, які можуть зашкодити вашому здоров'ю:

Помилка № 1. Дисбаланс у раціоні. Збалансоване харчування дозволить вам отримати всі необхідні поживні речовини – білки і вуглеводи, корисні жири і клітковину, вітаміни і мінерали.

Але, під час Великого посту, відмова від одних продуктів і збільшення вживання інших може привести до порушення раціону, що відіб'ється на здоров'ї. Тому дуже важливо під час посту забезпечити збалансоване харчування. Запам'ятайте добову норму калорійності: 30% білки, 30% жири і 40% вуглеводи.

Помилка № 2. Недолік білку. Найскладніше у період Великого православного посту забезпечити організм білком, який повинен становити 30% від денного раціону.

Дефіцит білку серйозно позначається на стані організму, послаблює м'язові і кісткові тканини, знижує імунітет. Важливо під час посту, при виключенні м'яса з меню збільшити споживання рослинних продуктів який містить його достатню кількість.

Тут у нагоді стануть однозначно – бобові культури. Наприклад, соя – яка здатна замінити м'ясо й рибу, адже містить повний набір необхідних амінокислот.

Але, вживати протягом 48 днів посту тільки соєві продукти ви не зможете, та й непотрібно цього робити, а тому раціон слід різноманітити арахісом, горохом, сочевицею, квасолею, а також різними крупами.

Помилка № 3. Виняток жирів. На час Великого посту заборонено вживати тваринні жири. Але не думайте, що повна відсутність жирів у раціоні сприятиме швидкому й легкому схудненню! Жири є необхідним джерелом енергії, а їх недолік може серйозно вплинути на обмін речовин.

Ваше меню має включати у себе певну кількість продуктів, багатих жирними кислотами омега-3 і омега-6, яких достатньо у рослинній олії: кедровій і лляній, а також у горіхах, насінні і авокадо.

Помилка № 4. Збільшене споживання простих вуглеводів. Під час Великого посту відмовляючись від білків і жирів, ми збільшуємо споживання вуглеводів. А надлишок вуглеводів може вплинути на метаболізм і додати парочку кілограмів.

Щоб забезпечити збалансоване харчування, під час посту слід прості вуглеводи замінити на складні, які містять клітковину!

Клітковина міститься у овочах, сухофруктах, хлібі з висівками і висівках, вона сприяє поліпшенню обміну речовин і правильній роботі шлунково-кишкового тракту.

Помилка № 5. Відсутність вітамінів. Навіть при ідеально збалансованому харчуванні під час Великого посту необхідно вживати достатню кількість вітамінів і мінералів, які просто необхідні у весняний період нашому організму.

Щоб не нашкодити здоров'ю, кожен прийом їжі, у ідеалі – 5 разів на день, повинен містити овочі та фрукти.

Під час посту на день слід з'їдати не менше 500 грамів ягід і фруктів: свіжі, заморожені, варення або джем не має значення!

Як же саме харчуватися? Як скласти меню? Ми розповімо вам і про це, обов'язково.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон