Херсонці без тепла. А скоро й без світла?

Здається цю зиму мешканці обласного центру запам'ятають на довго. Починаючи з перших днів Нового року, місто накриває вже третя хвиля надзвичайних подій.

Спочатку у продовж майже двох місяців місто було у полоні то снігу та льоду, а той того й іншого водночас.

Понад 1200 мешканців Херсона (і це тільки ті, хто звертався за офіційною допомогою до лікарів, а скільки людей «відлежувалися» вдома, про це ми не дізнаємося ніколи) отримали різного роду ушкодження та травми на завалених снігом та укритих льодом тротуарах.

Не встиг розтанути сніг та зійти лід, як нова паска – маршрутки, які фактично загнали Херсонців у дорожній ступор.

Другий тиждень на маршрути міста виходить мінімальна кількість автобусів, що вимагає від мешканців обласного центру докладати надзвичайних зусиль для того, аби дістатися на роботу та до дому.

Ні про яке дозвілля й мови йти не може. Для того аби дістатися з спальних мікрорайонів у центр міста, а тим більше на інший бік міста, треба витрачати години, або користуватися таксі (що далеко не кожному сьогодні по кишені).

Ситуація з кожним днем стає все більш «гострою» і некерованою. Маршрутники, а точніше «власники» маршрутів, повністю ігнорують міську владу, саботуючи виконання зобов'язань, які прописані у юридичних документах.

Міська влада сидить «склавши руки» і не вживає будь-яких дієвих заходів щодо виправлення ситуації.

І тут місто вразила третя напасть – приватник, монополіст і просто «не хороша особа» «Херсонгаз» відключив частину обладнання комунального підприємства «Херсонтелпоенерго» від газопостачання. Причина – борги. КП винне газовикам вже понад 13 млн грн. У результаті відключення: 25 будинків, дві школи та поліклініка залишилися без теплопостачання.

Нам відверто пощастило, що нас пожаліла матінка-природа. За прогнозами синоптиків у Херсоні більше не очікують морозів, а денна температура повітря вже цього тижня повинна сягнути 10 – 12 градусів тепла, а наступного тижня і всіх 16.

Починаючи від 1 березня середньодобова температура, судячи з прогнозів, перевалить за позначку 8 градусів, і це буде приводом для закінчення опалювального сезону в місті взагалі.

У тому, що відключили газ херсонці кинулися звинувачувати міського голову. А даремно. Тут треба адресувати звинувачення (суто формально) собі, адже це саме містяни не платять з отримані послуги по теплопостачанню, що й спричинило накопичення боргу «Херсонтелпоенерго».

Коли воно зможе погасити такі величезні борги? Мабуть вже не у цьому опалювальному сезоні.

Чому ж це питання не до влади? А що вона може зробити? Платити за мешканців? Так, може, але для цього рішення повинні приймати депутати і виділяти гроші з міського бюджету.

Якщо таке станеться, то виникне ще більше питань щодо того, чи будуть платити за тепло інші городяни? Якщо так вчинити, то наступного сезону це викличе новий виток неоплат і тоді все місто перестане платити за послуги.

Питання складе і в першу чергу його слід адресувати на міській владі, а владі у Києві.

Це вказує на те, що люди неспроможні більше витримувати такі навантаження. І це у той час, як влада збирається ще на 60% підняти ціни на електрику.

Скоріш за все, тут треба включатися у роботу депутатам всіх рівнів і прямо заявляти Києву, що такі ціни можуть призвести до повного колапсу всієї систем життєзабезпечення міста у наступному опалювальному сезоні.

Прикро, але ми стоїмо на порозі більш складної проблеми: до наступної осені багато квартир Херсонців можуть опинитися відключеними не тільки від газу, але й від світла, адже люди будуть фізично неспроможні оплачувати такі величезні рахунки, а міська влада не зможе вкладати гроші з міського бюджету.

Якщо віддати на це весь міський бюджет, то з чого тоді утримувати інфраструктуру і виплачувати заробітні плати і соціальні виплати? Колапс влади?! Тільки вже не міської, а загальнодержавної?

Чого чекати далі?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон