Де купити свинину? І чи безпечна вона?

Де купити свинину? І чи безпечна вона?

Ми продовжуємо стежити за наслідками африканської чуми свиней у Херсонській області.

У зв'язку з тим, що Скадовський район входить до 20-кілометрової зони нагляду, переміщення та обіг свиней із тваринницьких господарств усіх форм власності, які займаються вирощуванням свиней, в нашому регіоні тимчасово призупинено у зв'язку з карантинними обмеженнями по Херсонській області.

Чи викликало це дефіцит м'яса у нашому районі? Ми спробували з'ясувати, де можна купити свинину у Скадовську, за якою ціною і чи законно вона продається?

В.о. начальника Управління Держпродспоживслужби в Скадовському районі Ірина Єрмак повідомила, що зараз на офіційних ринках та у спеціалізованих магазинах допускається до реалізації лише м'ясо свинини, отримане в результаті забою свиней на спеціалізованих м'ясокомбінатах та забійних цехах області, яким дано відповідний дозвіл. Такі є у Новій Каховці, Херсоні, смт Антонівка та смт Зеленівка.

Нагадаємо, що ветеринарна служба заборонила подвірний забій свиней на території нашого району (за виключенням забою для власного використання) та забій свиней на бійні у Скадовську, куди привозили тварин з ТОВ «Зоотехнологія», що у селі Виноградове Олешківського району.

Справа в тому, що свинокомплекс ТОВ «Зоотехнологія» теж потрапив до 20-кілометрової зони нагляду і на даний час має тимчасову заборону від Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області на проведення забою.

Оскільки це і були основні джерела постачання свинини на ринок, тепер продавці мають їхати за м'ясом до сусідніх районів, а то й на Одещину, де перевірені м'ясокомбінати видають належну документацію про безпечність сировини. Потім оптові закупівлі проходять ветсанекспертизу районної ве-теринарної служби.

У середу, 8 лютого, у Скадовську свинину можна було вільно купити у магазині «М'ясна лавка», у двох магазинах на центральному ринку і в місцевих супермаркетах.

Власники торгових точок нас запевнили, що свинину везуть з м'ясокомбінатів інших районів, зокрема, з новокаховської «Мрії». Їхати далеко, ціна вища, але свинина сертифікована і безпечна. Це підтвердила у телефонній розмові й Ірина Єрмак. За її словами, місцеві супермаркети торгують безпечним м'ясом промислових м'ясовиробників, наприклад групи компаній «Глобіно».

М'ясний павільйон на центральному ринку зустрів кореспондента «Чорноморця» порожніми чистими прилавками. Риночники чекають, поки нададуть дозвіл на забій місцевій бійні чи приватним господарствам, і тоді лабораторія на ринку підтвердить безпечність продукту. А поки що троє продавців торгували яловичиною. Можна було, попередньо замовивши, придбати й баранину. Також великий асортимент пропонувала ятка з курятиною. Ситуація з «африканкою» на їх вартість поки що не вплинула.

За словами Ірини Єрмак, у ТОВ «Зоотехнологія» вже відібрали у частини свиней проби крові для аналізу на наявність африканської чуми, чекають результатів. Це буквально декілька днів. Якщо захворювання не виявлять, бійні дадуть дозвіл на роботу.

Стосовно особистих селянських господарств, то представники сільрад повинні провести у них облік свинопоголів'я по вікових групах, власники особистих селянських господарств – виконати усі вимоги ветеринарної служби щодо ідентифікації товарних свиней та дотримання вимог біобезпеки і звернутися із заявою до Управління Держпродспоживслужби в Скадовському районі з проханням провести обстеження їхніх приватних господарств та надати дозвіл на забій для подальшої реалізації на ринку або в спеціалізованому магазині. До цього можна забивати тварин лише для власного споживання.

Щодо ціни на свинину, то вона здорожчала приблизно на 10-20%. Ошийок можна придбати за ціною 100 грн/кг, балик – 88-96 грн, окіст – 85 грн, ребра – 75 грн, фарш 68-75 грн/кг.

Вікторія МЕЛЕШКО
Чорноморець