Про культурні наслідки децентралізації на Херсонщини

А чи може ОТГ перетворитися на ОПГ?... Спіймав себе на думці, що абревіатура ОТГ (об'єднана територіальна громада) дуже подібна на іншу відому абревіатуру - ОПГ (організованная прєступная групіровка).

...Судіть самі - якщо голова новоствореної ОПГ, ой, вибачте, ОТГ, оголошує, що музична школа в його містечку йому під три чорти не потрібна, об'єднує її з волейбольним клюбом, дітей викидає за поріг, і директора ставить у неможливі до праці умови, то власне чим такий голова ОТГ відрізняється від очільника ОПГ?

Ні, звісно ОТГ бувають різні, голови теж різні, є і розумні люди, але подивимось правді у вічі, який серед наших політиків відсоток порядних людей? І на такого голову немає управи, бо ж автономія.

І запропонована міністерством реформа тут не врятує. Якщо міністр передбачає "неформальний" чи "полегшений" варіант освіти - будьте певні - середньостатистичний голова ОТГ обере щоякнайнеформалніший і щоякнайполегшеніший формат. Такий полегшений, що і сільклуб видаватиметься консерваторією. І ніяким "мінімальним кошиком" такого голову ОТГ не виховати, бо ж автономія.

Я представив доповідь з висновком про те, що єдиний ефективний порятунок полягає у відродженні субвенції. Або міжбюджетних трансфертів, кому як подобається... Будуть субвенції з державного бюджету, тоді будуть передумови і про змістовні речі поговорити. А так, про зміст освіти навіть якось і язик не дуже повертається починати розмову, бо ж питання стоїть в тому щоб вижити.

До речі загально освітні школи такі субвенції отримують. Посилання не навожу, бо люди грамотні знають де 103-тя стаття знаходиться. А чим гірші мистецькі школи (ПСМНЗ)? Чому нас дискримінують? Чому загальноосвітнім можна, а музичним не можна?

Андрій БОНДАРЕНКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон