Дошкільнят на Херсонщині "посадили на дієту"

Необдумані рішення виконавчого комітету Каховської міськради призвели до дефіциту продуктів в освітніх закладах міста.

Без м'яса, капусти та інших основних овочів з початку року залишилися дитсадки і школи Каховки. До вимушеної дієти, на яку посадили всіх без винятку учнів і дошкільнят, призвело рішення виконкому міськради № 292 «Про проведення допорогових закупівель» від 14 листопада 2016 року. Натомість члени виконавчого комітету звинувачують у цьому самих освітян.

— З 1 серпня минулого року вступив у дію Закон «Про публічні закупівлі», яким встановлювалися порогові суми для проведення тендерів на заку­півлю товарів (200 тис. грн.) і послуг (1,5 млн. грн.). Проте під впливом депутата міськради Руслана Романенка і депутата облради Павла Філіпчука та під їхнім лозунгом «в освіті все крадеться!» члени виконкому вирішили зменшити суми допорогових закупівель до 50 тис. грн. для товарів і 100 тис. грн. для послуг.

Відповідно, якщо раніше ми проводили 5 тендерів, то тепер мусимо проводити 22. Але щоб почати тендер, необхідно було пройти процедуру: зареєструвати всю документацію в Держказначействі, дочекатися затвердження бюджету на 2017 рік, отримати погодження фінуправління. Ось так і ви­й­шло, що, виконуючи рішення виконкому, перші закупівлі на овочі та фрукти ми змогли офіційно оголосити тільки 24 січня, — коментує ситуацію начальник відділу освіти міськради Михайло Гончар.

За його словами, січень вдалося пережити завдяки продовженню минулих договорів і старим запасам. Проте новації виконкому призвели до того, що в раціоні дошкільнят і школярів повністю зникли всі види м'яса. Пісні супи, рибні котлети, макарони в усіх видах і каші стали основними стравами в меню освітніх закладів.

— На наш погляд, рішення виконкому було необдуманим, — підкреслює Михайло Гончар. — Тим більше, що до його ухвалення у міськраді проводилася нарада з фахівцями з держзакупівель. Пропонувалося затвердити для міста порогові суми на рівні 100 тис. грн. для товарів і 300 тис. грн. для послуг. Це б влаштувало усіх — і відділ освіти, і відділ культури, і комунальні підприємства. На жаль, фахівців ніхто не послухав. Члени виконкому також «забули», що наші підприємці зовсім не поспішають співпрацювати з бюджетними коштами. А часом на тендерних закупівлях узагалі ні з кого обирати.

Приміром, у Каховці і Новій Каховці є лише 2 фірми, які мають ліцензії на ремонти покрівель. На всю область лише 2 компанії, які обслуговують автономні котельні. Навіть ті, хто торгує продуктами, теж не поспішають подавати свої заявки на участь у тендерах. Хоча нібито магазинів і торгуючих на ринках у нас вдосталь.

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон