У Херсоні студенти звернулись до нардепа за допомогою

Майже чотири місяці тому до мене звернулася група студентів Херсонського держуніверситету, що проживають у гуртожитках, з проханням допомогти з оформленням субсидії.

Зізнаюся, був тоді дещо спантеличений цим зверненням, адже студенти є однією із тих категорій громадян, які за законодавством мали право на компенсацію комунальних витрат від держави і без втручання нардепа. Та коли мої помічники взялися за цю справу і пішли по інстанціях, стало зрозуміло, що легкою "прогулянка" точно не буде.

Перепон було чимало, переважно "технічно-бухгалтерських". Адже за діючим законодавством єдиним надавачем та платником за всі комунальні послуги є безпосередньо університет, а не окремі споживачі. Тому реалізація мешканцями гуртожитків права на субсидію ставала суцільним головним болем для бухгалтерій навчальних закладів, управлінь соцзахисту та ще цілої купи людей. Саме через це жоден херсонський ВНЗ навіть не розпочинав оформлення документів. Тож наша команда торувала цей непростий шлях першою.

І от нарешті можу дозволити собі сказати улюблену фразу О. Бендера: "Крига зрушила!"

Станом на сьогодні субсидії вже отримав 151 мешканець гуртожитків ХДУ, і цей процес триває (загалом документи на субсидії подавали 400 чоловік). Для студентів субсидія стане суттєвою допомогою. Як мені повідомили, обов'язковий платіж для отримувачів субсидій становитиме від нуля до 190 грн.

Звісно, попереду ще чимало суто бюрократичної роботи, щоб належним чином все оформити і мешканці студентських гуртожитків могли повною мірою скористатися гарантованим державою правом на субсидію. Але процес, як то кажуть, вже пішов. Хотів би щиро подякувати всім, хто не шкодував часу на те, щоб разом із нашою командою розібратися у всіх "технічно-бухгалтерських" тонкощах, аби лише допомогти студентам.

P.S. На жаль, сьогодні існує заборгованість держави по субсидії, що вкрай негативно позначається як на якості отримуваних комунальних послу, так і на фінансовому стані підприємств. Але це, як то кажуть, зовсім інша історія...

Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон