Про реформування медичної галузі Херсонщини

Україна рухається шляхами реформ. Чи завжди вони вдалі? Чи завжди відповідають потребам громадян? Говорять про це багато і різного.

Хтось із задоволенням констатує, що ситуація насправді покращується. Є ті, хто навпаки постійно скаржаться на те, що після «реформ» стало гірше.

Як відомо життя не стоїть на місці, а не помиляється той, хто нічого не робить. Іноді для того, аби зробити суттєвий крок у перед, доводиться навіть зробити крок назад, або навіть зробити хибний крок.

Просуватися уперед можна різними шляхами, іноді шляхом спроб, під час яких можливі окремі помилки.

І, все ж, говорити про те, що у напрямку реорганізації скажімо тієї ж медичної галузі влада не робить ніяких кроків на зустріч людям, теж не правильно. Наведу один із прикладів, коли розуміння, логіка, шлях на зустріч людям беруть гору над ситуативними моментами, які виникають у процесі реорганізації.

Всі ми пам'ятаємо історію із закриттям «лікарні залізничників» у Херсоні. Лікарня була відомчим медичним закладом, яка фінансувалася не з державного чи місцевого бюджетів, а з тих грошей, які виділялися галузі.

В «Укрзалізниці» вирішили, що вони неспроможні далі утримувати лікарню і відмовилися її фінансувати і запропонували взяти її на «баланс» міста чи області.

З цього приводу було чимало різних кривотолків, зокрема говорили й про те, що місто відмовило своїм мешканцям у наданні медичної допомоги (разом із залізничниками вона обслуговувала ряд мешканців міста).

Втім, жоден мешканець міста не залишився без допомоги – питання було вирішено шляхом переводу жителів відповідного мікрорайону на обслуговування до однієї з клінічних лікарень міста.

А що ж робити з тими, кого галузь «кинула»? Без роботи могли залишитися сотні працівників, серед яких висококваліфіковані лікарі? Проблему вирішували складно, були навіть публічні акції працівників лікарні.

Втім, питання вирішено: на базі колишньої «лікарні залізничників» було створено Обласну лікарню відновлювального лікування (ОЛВЛ). Там вже є новий головний лікар, яка займається питаннями організації роботи підвідомчій їй установи, шукає нові напрямки роботи, аби не тільки надавати необхідну допомогу мешканцям міста та області, але й зберегти кваліфіковані кадри медичних працівників.

Щодо нових форм, то можливо саме на базі ОЛВЛ буде впроваджено вперше в області новий проект, який обіцяє бути не просто перспективним, але й насправді новітнім щодо нових підходів роботи лікарів на фоні децентралізації медичної галузі.

Не так давно до Департаменту охорони здоров'я Херсонської обласної державної адміністрації (ХОДА), керівництва ОЛВЛ звернулася об'єднана територіальна громада села Музиківки Білозерського району Херсонської області.

Справа у тім, що хоча село територіально відноситься до району, а отже його мешканці повинні обслуговуватися у районній поліклініці, але, фактично, Музиківка це чи не частина Херсона, яка розташована практично у його передмісті.

Якщо до центру Херсона з Музиківки можна дістатися всього за кілька хвилин без пересадок на маршрутці, то для того, аби доїхати до Білозерки (районного центру) слід витратити годину, а той дві, і зробити щонайменше одну, а то й дві пересадки: довго, складно і дорого.

Члени нової об'єднаної громади звернулися до медиків із проханням аби мешканців села взялася обслуговувати саме ОЛВЛ. Дістатися сюди і швидко, і зручно, і головне економно.

Як зазначив під час наради, яка відбулася з цього приводу у Департаменті охорони здоров'я ОДА, його директора Віктор Короленко: мова йде про формування нового комплексного підходу до вирішення всіх питань щодо якісної охорони здоров'я мешканців області. У Департаменті з цього приводу розроблено ряд Програм, які втілюються у життя. Це цільовий комплексний підхід до вирішення всіх проблем.

Під час наради проект співпраці, не просто обговорили, а й визначили конкретну схему за якою будуть співпрацювати: з одного боку об'єднана територіальна громада Музиківки, з іншого не тільки ОЛВЛ, але й цілий ряд медичних закладів і установ обласного центру. Під час наради було визначено коли і як, після узгодження всіх формальних процедур, будуть укладені договори про співпрацю.

«Фактично, - зазначає Віктор Короленко, - така форма роботи стане не тільки новим корком до плідної співпраці з одного боку об'єднаної територіальної громади, а з іншої структурних підрозділів всієї медичної галузі міста та області, але й яскравим прикладом ефективної співпраці, коли до вирішення проблем підходять злагоджено та розумно, з позиції державності та розуміння потреб людей».

У Департаменті охорони здоров'я ОДА заявляють, що на першому плані для них завжди була і залишається людина, її здоров'я, надання якісної, своєчасної та всеобємної медичної допомоги.

Віктор Короленко зазначив, що у Департаменті звичайно ж відгукнулися на прохання людей, пішли їм назустріч і будуть робити все, аби мешканці села отримували якісну, сучасну та своєчасну медичну допомогу.

Що стосується конкретної громади, то сьогодні мова вже йде не тільки про те, що лікарі ОЛВЛ будуть вести прийом мешканців селища на базі своєї лікарні, а й про те, що лікарі можуть провадити виїзні прийоми у селищі, адже там є медична амбулаторія, яка дає можливість вести прийом як лікарям широкого профілю, так і вузьким спеціалістам.

А це стане ще одним кроком, який наблизить висококласних фахівців обласного центру до мешканців села. Особливо така форма обслуговування повинна припасти до душі людям старшого віку, адже тоді їм не доведеться їздити навіть у Херсон – лікарі приїдуть до них у село.

Будемо сподіватися, що такий приклад співпраці знайде широке розповсюдження не тільки у найближчих до обласного центру селах, а цікавий і корисний досвід переймуть й інші територіальні громади області.

І тоді можливо ми знову повернемося до досвіду минулого, колі висококласні лікарі обласних лікувальних закладів традиційно і постійно виїздили у села для обстеження його мешканців.

Як бачимо: коли є бажання, то можна вирішити всі складні питання.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон