Допоможіть скадовським лебедям

Адміністрація Національного природного парку «Джарилгацький» повідомляє про факти загибелі лебедів на Джарилгацькій затоціпоблизу міста Скадовськ на Херсонщині.

Усі знайдені померлі тварини були доставлені до ветеринарної служби Скадовська для експертизи на вірус пташиного грипу. Аналізи у взятих тварин не підтвердили захворювання. За висновками експертизи, наданої Державною лабораторією ветмедицини, причина загибелі лебедів - виснаження тварин (голод та холод).

Внаслідок затяжних зимових холодів, що не притаманні нашим південним областям, майже вся Джарилгацька затока вкрита льодовим покривом, що залишило птахів без кормової бази.

Сильні особини змогли перелетіти, а ослаблені залишились на невеличких проталинах затоки. Та з кожним днем ці проталини повністю замерзають — ослаблені тварини гинуть, деякі підходять до берега в пошуках їжі. В такі сурові зими — це природній відбір, виживає сильніший.

Але ми з Вами можемо надати допомогу ослабленим тваринам, підгодовуючи їх. Проте застерігаємо: не здійснювати самостійну підгодівлю птахів — не виходити на крихкий лід далеко від берега.

Підгодовувати тільки тих особин, що прилітають до берега. За іншими виявленнями ослаблених лебедів звертатись до адміністрації Парку.

Працівники Парку вже проводять компанію по підгодівлі лебедів (розсипаємо біля лунок зерно), але з кожним днем все складніше це робити.

Лебеді переміщуються на дуже великі відстані від берега. І відкритих проталин вже майже не залишилося. Ослаблених лебедів забираємо — зараз на підгодівлі у одного з працівників Парку знаходиться лебідь - кликун.

Для підгодівлі підійде: пшениця, ячмінь, вівсяні пластівці змішані з тертими або вареними овочами (морква, капуста, картопля, буряк). Для нормального харчування одному лебедю потрібно близько 800-1000 г їжі на день.

P.S. За даними сайту Гідрометцентру на наступному тижні очікується нова хвиля морозів, тому просимо повідомляти про виявлення ослаблених лебедів на телефонну лінію НПП «Джарилгацький» 5-25-80.

За матеріалами Скадовської міської ради

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон