На Херсонщині сепаратистів чекає в'язниця

Реального покарання вдалося домогтися для двох жителів Нової Каховки, які пропагували насильницьке захопленнядержавної влади, зміну меж та державного кордону України. Відповідно 6 і 6,5 року позбавлення волі 20 січня присудив їм Новокаховський міський суд.

Виявилося, що обидва засуджені ще взимку — навесні 2014 року на території Херсонщини проводили мітинги на підтримку «Русского мира» і розповсюджували «георгіївські стрічки», мріючи про вторгнення на Херсонщину росій­ських військ.

Але увагу СБУ до них привернуло розповсюджування ними газети «Новороссия» на території Нової Каховки у червні 2014-го.

Нагадаємо, що тоді чимала кількість жителів міста знайшла у своїх поштових скриньках і на по­двір'ях це агітаційне видання терористів «Донецької народної республіки».

В ході слідства було встановлено, що прихильники «Новоросії» самі зголосилися надати допомогу терористам з «ДНР» і «ЛНР».

Щонайменше кілька тисяч примірників пропагандистської газети, яка містила безліч матеріалів про «зверства карателей, украинских фашистов и свиноводов», вони отримали кур'єрською службою доставки з Донецька.

Один зі свідків у суді стверджував, що вони пропонували йому розповсюджувати газету «Новороссия» за 200 грн.

«Проте це необхідно було робити вночі, тому свідок відмовився, — зазначено у вироку суду. — Пізніше один із обвинувачених скинув йому посилання на сайт новин, де викладалася інформація про розповсюдження у Новій Каховці цієї газети. Обвинувачений показував зазначене відео зі сміхом, вказуючи, що він причетний до цієї історії».

Під час допиту обидва «герої» не визнавали своєї провини і повторювали, що «метою розповсюдження «Новороссии» було ознайомлення мешканців міста з позицією східного регіону України щодо вирішення конфлікту мирним шляхом».

Проте суд за сукупністю злочинів призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі, «оскільки вони скоїли тяжкі злочини проти основ національної безпеки України, переховувалися від слідства та суду, тому більш м'яке покарання не зможе забезпечити їхнього виправлення та перевиховання».

Одним із доказів у суді став висновок судово-авторознавчої експертизи, яка підтвердила наявність «численних закликів щодо посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, а також зміну та захоплення насильницьким шляхом державної влади в Україні» на сторінках «Новороссии».

Обидва засуджені новокаховчани ніде не працювали, раніше судимими не були. Один із них мав на утриманні неповнолітню дитину. Проте, думається, наступні роки свого життя за гратами їм абсолютно точно буде вже не до «Новороссии». Якщо, звичайно, апеляційна інстанція залишить це рішення без зміни. На подання апеляційної скарги суд визначив 30 днів.

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон