На Херсонщині готові протидіяти африканській чумі

З цього приводу в Олешківській районній державній адміністрації пройшли засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при РДА та позачергове засідання районної постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у Олешківському районі.

Засідання проведені у зв'язку з епізоотичною ситуацією щодо африканської чуми свиней, що склалася на території Олешківського району. Як відомо, в одному з приватних господарств с. Саги праві Олешківського району району відбувся падіж однієї голови свині.

На комісіях розглядалося питання про встановлення карантину щодо африканської чуми свиней в с. Саги праві Олешківського району Херсонської області та затвердження Плану заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання на АЧС.

Спеціалістами Цюрупинської міжрайонної державної лабораторії ветеринарної медицини 28.01.2017 року було проведено патологоанатомічний розтин трупа та відібрано патологічний матеріал для досліджень та направлено до Дніпропетровської РДЛВМ.Згідно звіту про результати дослідження патологічного матеріалу Дніпропетровської РДЛВМ встановлено діагноз АЧС.

Після заслуховування та обговорення інформації у комісіях вирішили:

1. Оголосити територію с. Саги праві Олешківського району Херсонської області неблагополучною щодо африканської чуми свиней та встановити карантин в адміністративних межах населеного пункту с.Саги праві з 29.01.2017р.

2. Встановити епізоотичним осередком територію с. Саги праві Олешківського району Херсонської області.

3. Встановити зону захисту навколо епізоотичного осередку в адміністративних межах Олешківської міської ради, Винрозсадник та дачного кооперативу Нечаєво, ТОВ «Фрідом Фарм Бекон» (див. карту зони захисту).

4. Зоною нагляду визначити територію Олешківського району, що оточує межі епізоотичного вогнища радіусом 20 км, в межах територій населених пунктів с.Піщанівка, с.Підстепне, с.Козачі Лагері, с.Раденськ, с.Челбурда, с.Костогризово, с.Поди, с.Солонці ліві, с.Солонці праві, с.Підлісне, с.Великі Копані, ПП Мітойл» (див. карту зони захисту).

5. Звернутися до Голови ДНПК при Херсонській ОДА щодо встановлення зони нагляду, що виходить за межі Олешківського району.

6. Створити координаційну (робочу) групу з керівників відповідних управлінь та відоств.

7. Координаційній групі визначити місце для спалювання трупів свиней і встановлення поліцейсько-карантинних постів, переліку (кількості) доріг, які необхідно закрити для проїзду транспорту та кількості табличок «КАРАНТИН. В'ЇЗД ЗАБОРОНЕНО».

Встановити карантинно-поліцейські пости: 1. В осередку захворювання при виїзді із с.Саги праві. 2.с.Саги ліві (Аметист). 3. район перехрестя Солонці ліві Солонці праві на трасі Олешки- Гола Пристань. 4.с.Саги ліві на трасі М14 (район заправки Близнюки). 5. пост ДАІ річка Конка.

8. Затвердити «План заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання на АЧС».

9. Карантин з неблагополучного пункту зняти за рішенням ДНПК при Олешківській РДА не раніше ніж через 40 днів після проведення всіх заходів згідно «Плану заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання».

За матеріалами сайту Олешківської держрайадміністрації

Довідково: Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) – контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти із свинини, кліщами та механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей та тварин). Вакцини відсутні. Майже все поголів'я свиней, що захворіло, гине. Підозрілі до захворювання тварини знищуються.

Африканська чума свиней не несе загрозу здоров'ю людини, але завдає значних економічних збитків, оскільки у вогнищі захворювання знищується усе поголів'я свиней. У зоні захисту (до 20 км.) вилучаються всі свині та здають на забій.

У зоні нагляду (від 20 до 150 км.) проводяться заходи по профілактиці АЧС. В цих зонах забороняється на ринках торгівля живими свинями, м'ясом, продуктами свинарства. Розведення свиней дозволяється лише після 6 місяців після зняття обмежень. Також вводиться обмеження на експорт зерна з несприятливих регіонів. Зупинити вірус можливо тільки жорсткими мірами карантинування.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон