В Херсоні заважає адресна плутанина

Про те, до яких наслідків може призвести скасування Порядку присвоєння поштових адресоб'єктам нерухомого майна в м. Херсоні, йшлося під час прес-конференції.

Ініціаторами її виступили особи, котрі вже потерпіли через плутанину з однойменними адресами. Розглядалася й можлива загроза фінансовим установам з приводу позовів про оскарження договорів іпотеки, а також постачальникам комунальних послуг — через «двійників» у адресах абонентів.

— Питання присвоєння пош­тових адрес в українському законодавстві є актуальним, оскільки досі недостатньо врегульоване, — підкреслює адвокат Денис Блонський, котрий вже не раз захищав осіб, які потерпіли через порушення їхніх законних прав внаслідок відмови в присвоєнні індивідуальних адрес через зміну права власності на частину домоволодіння.

— Так, спроби виправити ситуацію робилися в 2013 році. Народні обранці тоді пропонували до розгляду проекти внесення змін до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації» та «Про поштовий зв'язок» щодо порядку і умов присвоєння поштової адреси об'єктам нерухомого майна. Однак проекти відкликали, і все повернулося на круги своя.

Неврегульованість призводить до негативних наслідків. Для прикладу адвокат наводить прикру ситуацію з жителькою Херсона Ніною Рубе — літньою людиною, котра мешкає в будинку на двох господарів. До поділу житла вона була учасницею спільної часткової власності на будинок.

Рішенням Комсомольського райсуду м. Херсона від 12.09.2013 р. будинок між співвласниками розділено. Визначені приміщення і будівлі, що виділені в особисту власність Ніни Петрівни, встановлено межу землекористування між колишніми співвласниками. Однак довести до логічного завершення поділ та отримати пош­тову адресу до цього часу не виявилося можливим.

— Спеціалісти виконкому міськради не бажають визнавати поділену нерухомість поділеною, — зазначає адвокат. — Виконком у 2014 році відмовив городянці у присвоєнні окремої адреси, посилаючись на п. 1.4. Порядку присвоєння адрес об'єктам нерухомості, розташованим на території м. Херсона, затвердженого рішенням міськради від 09.08.2012 р., згідно з яким не надаються самостійні адреси об'єктам нерухомості, що утворилися у випадку їх поділу, але пов'язані конструктивними елементами (приміром, дахом).

Постановою Одеського апеляційного адмінсуду від 06.07.2016 р. визнано неправомірним та скасовано абзац 8 п. 1.4 зазначеного документа Херсонської міськради в частині ненадання самостійних адрес об'єктам нерухомого майна, що утворилися при поділі об'єктів нерухомого майна, але пов'язаних конструктивними елементами. Попри вердикт суду, у наданні окремої адреси знову відмовляють під різними приводами. Як наслідок. Ніна Рубе — жінка у віці 84 років — продовжує поневірятися по владних кабінетах...

Бо якщо вважати поділену нерухомість «спільною частковою», як це розцінюють у виконкомі, то можуть настати серйозні юридичні наслідки. Адже учасники спільної власності не мають права без згоди інших співвласників продати належну їм частку. Інші співвласники мають право вимагати переводу на себе прав покупця, у випадку порушення привілейованого права на купівлю частки у спільній власності. Ще гірше, якщо виявиться, що спільна власність передана в іпотеку.

Олена АНТОНЕНКО
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон