На Херсонщину насувається екологічна катастрофа

Такий невтішний прогноз сьогодні, 20 січня озвучили науковці під час нарадиу голови Херсонської облради Владислава Мангера

Висновок науковців Херсонщини не втішний: якщо не зупинити вирубку лісів сьогодні, то вже через пару років Херсонщина опиниться під загрозою екологічної катастрофи...

«Сьогодні ми запросили не тільки представників силових та контролюючих структур, але і науковців, які висловлять свою думку з приводу вирубки херсонських лісів.

Проблема знищення браконьєрами дерев – не тільки збитки для бюджету і виклик владі, але й пряма загроза екології нашого регіону», – заявив Владислав Мангер.

Слова голови тут же підтвердили кандидат сільськогосподарських наук, директор ДП «Степовий філіал УкрНДІЛГА» Віктор Шевчук і професор Херсонського державного університету Олександр Ходосовцев.

Вчені одностайні у своїх оцінках: знищення лісів, особливо такими темпами, як це відбувалося останні роки, призведе до того, що піщана пустеля почне збільшуватися. Так, вже сьогодні ця територія в області займає понад 170 тис. га.

Проблема посилюється ще й тим, що з 2015 року лісгоспи фактично позбавлені державного фінансування і переведені на самоокупність. До того ж, згідно з чинними нормативними документами, в лісах Херсонської області заборонено рубки головного користування (тобто промислові).

Тому всі ліси області віднесені до категорії «ліси з особливим режимом використання». В цьому випадку задача обласної ради, як ініціатора припинення знищення лісів, полягає в тому, щоб зупинити браконьєрство як таке, але й не нашкодити роботі лісгоспів.

В ході гарячої дискусії між силовиками, чиновниками і вченими Олександр Ходосовцев запропонував наступне рішення проблеми: на Херсонщині слід створити Регіональний парк, куди увійдуть ліси і лісосмуги.

Наприклад, по цьому шляху вже давно пішли сусідні області – Миколаївська і Одеська, а ось Херсонщина входить в шістку областей, де подібна практика досі не використовується.

Херсонська обласна рада

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон