Стоматполіклініки Херсона лихоманить

Стоматполіклініки Херсона лихоманить... через брак достовірної інформації. Звістка про те, що лікарі та персонал стоматологічних поліклінік,які перебувають у складі херсонських міських клінічних лікарень ім. О. Лучанського та ім. Є. Карабелеша, переходять з 1 січня у підпорядкування міської стоматполіклініки, почала розбурхувати колективи за 2 місяці до новоріччя.

За цей час повідомлення про реорганізацію встигло обрости сенсаційними чутками та спекуляціями, що нібито стоматології закриють, працівників звільнять, а городян позбавлять вибору, де лікуватися. До істини намагалися докопатися далеко не всі.

Взнаки давалися конфлікти інтересів деяких лікарів, популізм місцевих політиканів, спровокований опір та намагання піднести як «все пропало», а також недомовки з боку посадовців, неодно­значність трактувань ними документів та подеколи недолугий сарказм з трибун на публічних заходах. Обстановка підігрівалася з різних боків. Хтось зумисне перекручував інформацію та підносив у собі вигідному світлі до персоналу та пацієнтів, намагаючись роздмухати соціальне збурення.

Попри це, в мерії таки сподівалися, що процедурно все владнається і вкладеться в терміни. Однак і з настанням нового року крапки над «і» так ніхто й не розставив. Остаточно збило з пантелику судове рішення за позовом профспілок щодо призупинення дії (однак не скасування) рішень місцевих органів влади, які за існуючих обгрунтувань змінювали підпорядкування медичних підрозділів, що при лікарнях вважаються найбільш «хлібними», бо заробляють левову частку коштів. Позбавлятися курки, яка несе золоті яйця, болісно, всупереч будь-яким аргументам про «норми бюджетного кодексу» і «перехід на програмно-цільовий метод фінансування».

Тож міському голові Володимиру Миколаєнку нічого не залишалося, як напередодні Різдва побувати в колективах і роз'яснити ситуацію.

— Я вам даю слово, що ніхто не звільнятиме лікарів та медперсонал, у т. ч. пенсійного віку, — озвучив він свою позицію під час зустрічі з трудовим колективом стоматологічної по­ліклініки, що на вулиці Тираспільській, — структурного підрозділу лікарні ім. Є. Карабелеша. — Готовий вислухати ваші пропозиції. Якщо є альтернативні шляхи законного вирішення проблеми, давайте шукати їх спільно. Я вибачаюся за моїх підлеглих, котрі не змогли належним чином донести інформацію, не роз'яснили підстави реорганізації та процедури, які належить виконати.

Під час зібрання об'єктивну інформацію працівникам намагалися до­нести заступник директора департаменту бюджету і фінансів міськради Ірина Демешко та начальник управ­ління охорони здоров'я Світлана Межерицька.

Однак їх щоразу перебивали: «чому не можна все залишити, як було», «ми тут заробляємо на всю лікарню», «ви перевищуєте свої пов­новаження, це незаконно». Однак були й альтернативні репліки: «мер приїхав до нас поспілкуватися, чому ви не даєте слово вставити, спокійно послухати інформацію», «чому про суд від нашого імені ми дізнаємося після суду», «чому сьогодні про зустріч з мером не поставили до відома іншу зміну, і ми теж дізналися про це через одного, бо ніхто не повідомив».

Як з'ясувалося, згідно з нормами Бюджетного кодексу України, з 1.01.2017 р. місцеві бюджети, які мають відносини з державним, переходять на програмно-цільовий метод фінансування. На підставі цього лікарні здійснюватимуть багатопрофільну стаціонарну допомогу, а стоматполіклініки та пологові відділення — цільову, отже, мають перейти у підпорядкування профільних за­кладів.

Зі слів Ірини Демешко, це означає, що лікар залишається працювати на своєму місці, однак кошти на функціонування підрозділу йтимуть уже не через лікарню, як і зарплатня. Згідно з нормами БК кошти вже передані, а от штат з 97 працівників «завис». У мерії сподіваються, що якщо призупинений процес через суди не розморозиться, то ситуація залишиться невирішеною до винесення вердикту створеною тимчасовою депутатською комісією щодо правомірності прийнятого рішення про перепідпорядкування. Відтягується час, однак проблема не зні­мається, як і соціальне напруження — немов пронизливий зубний біль...

«Позиція міської влади — зробити так, щоб фахівці не втратили роботу, а городяни не відчули погіршення якості та зростання ціни медичних послуг», — підсумував мер наостанку. Зазначив, що у зв'язку з цим категорично проти, щоб такі заклади переходили у приватні руки, оскільки вони стануть недоступними для пересічного херсонця.

Мер не проминув підкрес­лити, що всі свої гарантії він виголошує під працюючими камерами відеоспостереження та мікрофонами, встановленими... в звичайному стоматкабінеті, де проходило зібрання. Як підтвердили потім співро­бітники, таких пристроїв встановлено кілька десятків по стоматполіклініці. Мовляв, у нас тут все чує та бачить керівництво. Подумалося навіть, що недешевим «начинням» медзаклад нашпигований, немов банк. Та, на відміну від фінустанови, де контролюють персонал, безпеку працівників та вкладників, у стоматполі­клінці теж, ймовірно, пильнують за доброчесністю своїх і, попутно, ще й зазирають у рота пацієнту, в якого немає вибору, зголошуватися на таке кіно чи ні...

Олена НЕЧИПУРЕНКО
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон