На Херсонщині балку повернули людям

У Горностаївському районі відмовилися від створення ландшафтного заказника місцевого значення "Каїрська балка".

Скасувати статус ландшафтного заказника з мальовничої балки, розташованої на території Каїрської сільради, на останній сесії вирішила Горностаївська районна рада. Завдяки цьому рішенню, як стверджує голова райради Сергій Карпеченко, будуть зняті обмеження на доступ до неї бажаючих відпочити або збирати гриби. А відповідати за балку знову повною мірою зможе Каховський лісгосп.

Переглянути свої рішення щодо створення заказника Каїр­ську сільську і Горностаїв­ську районну ради змусили численні скарги від місцевих жителів на те, що їм забороняють доступ до улюбленого місця відпочинку. Причому, були випадки, коли не пропускали туди не лише мисливців або бажаючих просто прогулятися лісом, а й працівників лісництва.

За словами директора державного підприємства «Каховське лісове господарство» Миколи Мамроцького, за яким закріплена територія балки, ніякого подібного ландшафтного заказника в жодних документах, зокрема, в карті первинного обліку територій та об'єктів природно-заповідного фонду України, ніколи не існувало (детальніше про це «НД» писав у березні 2016-го).

Натомість підприємець Сергій Дроздік, якому була передана частина Каїрської бал­ки, пояснював, що 11 серпня 2010 року він підписав охоронне зобов'язання з державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Херсонській області щодо ландшафтного заказника місцевого значення «Каїрська балка».

— Рішення про створення цього заказника були прийняті Каїрською сільрадою в травні 2001 року, Горностаївською райрадою в червні 2001-го і Херсонською облрадою в липні 2001 р. Натомість з того часу належним чином процедура оформлення документів проведена так і не була. Статус земельної ділянки площею 664,9 га на землі природно-заповідного фонду змінений так і не був. Це не було відображено на кадастрових картах, тож відділи Держгеокадастру не мали жодного документального підтвердження про існування цього заказника взагалі. І всі ці розбіжності призводили до численних проблем, — коментує Сергій Карпеченко.

— Так, на території заказника працювали близько 7 суб'єктів господарювання, включаючи Сергія Дроздіка. Водночас положення про об'єкти природно-запо­відного фонду України наклада­ли суттєві обмеження щодо їх діяльності, тому й було запропоновано скасувати з не­дооформленого заказника відповідний статус. 14 липня 2016 року з метою забезпечення вільного доступу громадян, ведення ефективної діяльності лісгоспом і іншими суб'єктами господарювання, надання можливості залучення інвестицій рішення про припинення існування ландшафтного заказника прийняла Каїрська сільрада. Ми ж визнали таким, що втратило чинність, відповідне рішення райради 2001 року і тепер очікуємо ухвалення такого ж рішення від обласної ради. Крім того, ми рекомендували лісгоспу завершити оформлення земельної ділянки в цій балці за­для упорядкування земель державної власності під лісовими насадженнями.

Таким чином, за словами Сергія Карпеченка, Каїрська балка буде остаточно закріплена за лісовим господарством. Відтепер туди матимуть вільний доступ усі бажаючі. «Крім мисливців, — наголошує голова райради. — Я хоч і сам мисливець, але ми вирішили, щоб ця балка була відтворювальною зоною без права полювання. Відмова ж від статусу заказника, на мою думку, не призведе до якихось «небажаних» наслідків, оскільки сам по собі він ні до чого нікого не зобов'язував. А решта залежить від сумління самих людей — чи будуть вони займатися браконьєрством чи триматимуть усе в належному стані».

І керівництву лісгоспу, і Сергію Дроздіку райрада також запропонувала визначити території для вільного доступу громадян. А Каїрська сільрада у свою чергу взяла на себе обов'язок упорядкувати її.

Олександр ПІТОЄВ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон