Підготовка до ЗНО у розпалі

На підготовку до складання зовніш­нього незалежного оцінювання у цьогоріч­них випускників залишається лише місяць.

Абітурієнти писатимуть ЗНО по всій Україні з 3 до 27 червня. Упродовж цього часу вони матимуть можливість написати тести з 11 навчальних предметів, результати яких використовуватимуть під час вступної кампанії. Цьогоріч для здачі ЗНО в країні зареєструвалося 322 133 абітурієнти. І більшість з них — цьогорічні випускники.

Проте готуються до тестування не лише вони. Освітян, котрі слідкуватимуть за процесом проходження, теж знайомлять з процедурою ЗНО. Для них проводять різноманітні семінари та підготовчі конференції. Адже їхня помилка теж може коштувати комусь мрії здобути вищу освіту.

Днями у Херсонській академії непе­рерв­ної освіти відбувся семінар для вчителів, котрі перевірятимуть бланк «Б» у тесті з української мови та літератури. На нього запросили заступника директора Сімферопольського регіонального центру оцінювання якості освіти Андрія Ночкіна. Журналісти поцікавилися у представника регіонального ЦОЯО, наскільки подібні семінари є дієвими.

— Для екзаменаторів головне завдання в даному випадку — точність, — пояснює Андрій Олегович. — Роботу абітурієн­та треба перевірити бездоганно, щоб у разі оскарження її могли відправити в інший регіон і вона там отримала той самий бал. Об'єктивність — головний показник у тестуванні взагалі. А бланк «Б» — єдиний, що перевіряє людина. Є ризик, що робота буде оцінена суб'єктивно. Тож такі семінари дають потрібний результат.

Проте, скільки б наразі не працювали з освітянами, у випускників роботи більше. 2013 року на Херсонщині зареєструвалося для проходження ЗНО майже 9 тисяч абітурієнтів. Найбільш популярними предметами традиційно стали україн­ська мова та література (як обов'язкова дисципліна для вступу до вишу), історія України, математика.

— Графік проведення основної сесії ЗНО цього року є доволі напруженим, — розповідає проректор з питань зовніш­нього оцінювання та моніторингу якості освіти КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» Світлана Одайник. — Зовнішнє незалежне оцінювання з трьох предметів — іноземних мов, географії та фізики — проведуть у суботу. Втім, в Українському центрі оцінювання якості освіти зазначають, що в такий день організувати тестування буде легше. В області реєстрація пройшла добре, нині чекаємо на проведення ЗНО. Сподіваємось, що абі­турієнти відповідально поставляться до складання важливого іспиту, візьмуть із собою всі необхідні документи та не запіз­нюватимуться.

У 2013-му випускники вперше писатимуть тести зі світової літератури. А тим, хто побажав скласти ЗНО мовою нацменшин, дадуть зошит з завданнями лише цією мовою. Такий крок УЦОЯО пояснює заощадженням бюджетних коштів (раніше абітурієнт отримував 2 зошити: мовою нацменшин та українською). Також кількість завдань з історії України та всесвітньої зменшилася, відповідно час на їх виконання теж скоротили (135 хвилин замість 150). Така ж новина і для тих, хто обрав тестування з фізики (тут час не змінився — 180 хвилин). Крім цього, під час проведення ЗНО-2013 обіцяють збільшити кількість працівників міліції, котрі слідкуватимуть за процесом тестування, та металошукачів. Але абітурієнтам радимо краще підготуватись до ЗНО і успішно його скласти. Останній день оголошення результатів — 7 липня.

Олена Кучерява//Новий день

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон