У Херсоні лідери громад обговорювали Закон "Про освіту"

В приміщенні обласного департаменту освіти, науки та молоді відбулося дещо незвичне засідання регіональної платформи з вироблення політики у сфері місцевого самоврядування.Присвячене воно був виключно одній темі – освітній.

Як зазначила на початку заходу виконавчий директор регіонального відділення Асоціації міст України Лариса Оленковська, потреба окремо обговорити нагальні питання фінансування освіти та проект Закону України «Про освіту», який зараз готується до другого читання, у представників громад виникла під час дискусії з проблем формування місцевих бюджетів на 2017 рік на попередньому засіданні регіональної платформи.

У представників місцевих громад є чимало пересторог щодо нововведень, які пропонуються з наступного року у Бюджетному кодексі та базовому закону про освіту. На їхню думку, ці зміни можуть суттєво погіршити фінансове забезпечення територіальних громад, а отже і позначитися на стані освітніх закладів.

Чи можливо буде за таких умов забезпечити розвиток освітньої галузі територіальних громад й обговорювали під час "тематичного" засідання регіональної платформи представники органів місцевого самоврядування і освітяни.

До участі у дискусії було запрошено народного депутата України, першого заступника голови Комітету ВР з питань науки та освіти Олександра Співаковського.

Звертаючись до нього, представники органів місцевого самоврядування у своїх виступах висловлювали занепокоєння тим, що держава перекладає на плечі громад все більше видатків по фінансуванню закладів освіти.

Ще жодним чином не визначилися із фінансуванням профтехучилищ, як на місцеві бюджети вже пропонується передати ще й видатки на утримання непедагогічних працівників у школах. Для слабких громад, говорили присутні, цей тягар може виявитися непідйомним, а це прогнозовано призведе до скорочення персоналу.

Не розуміють поки громади і того, яким чином будуть виконувати законодавчу норму про обов'язкове розмежування початкової і середньої шкільної ланки. Якщо у міських школах зробити це ще можливо, то у селі – навряд.

Мають на місцях сумніви і щодо доцільності введення 12-річної освіти, є й застереження стосовно так званого "мовного питання" в законі про освіту. Учасники дискусії також висловлювали власне бачення структури і джерел фінансування освіти, процедури призначення керівників навчальних закладів, формування громадських рад, розвитку спеціалізованих закладів тощо.

Варто зазначити, що не завжди погляди представників громад щодо шляхів вирішення тієї чи іншої проблеми збігалися. Однак кожен із ораторів мав свої аргументи і хотів бути почутим.

Тому було вирішено доручити регіональному відділенню Асоціації міст України зібрати всі пропозиції місцевих територіальних громад до проекту Закону "Про освіту" та Бюджетного кодексу на 2017 рік.

"Ми спробуємо дослідити, яким чином виглядає спроможність територіальних громад виконати ті повноваження, які на покладає на них зараз законодавство, щоб конкретно, на підставі цифр і фактів говорити про те, наскільки можливим є саме такий обсяг повноважень. Вірніше – наскільки він підкріплений фінансами", – зазначила Л.Оленковська.

Після узагальнення пропозиції місцевих громад будуть передані народному депутату від Херсонщини Олександру Співаковському.

За словами парламентаря, при підготовці таких життєво важливих законів, як базовий закон "Про освіту" та Бюджетний кодекс, мають бути врахувані думки різних цільових груп.

"Це нормально, коли кожна цільова група має власний погляд на шляхи вирішення тієї чи іншої проблеми. Усі пропозиції потім будуть відпрацьовуватися в експертному середовищі, в робочих групах. Лише так можна знайти консенсусне рішення нагальних проблем. І тільки так ми зможемо приймати дійсно збалансовані закони, які будуть сприяти розвитку і працювати на користь всьому суспільству", – підкреслив Олександр Співаковський.

Прес-служба народного депутата Олександра Співаковського

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон