Херсонці зацікавлені в енергозбереженні

Переконана місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Аелітта Олійник.

На минулому тижні у Херсоні, пройшла будівельна виставка «Наш дім. Енергозбереження». На заході були присутні представники різних фірм та виробників будівельних матеріалів, сонячних панелей, батарей та колекторів. Була представлена велика кількість твердопаливних котлів, металопластикових вікон з системою енергозбереження, камінів та системи утеплення для підлоги.

У виставці взяли участь активісти Громадянської мережі ОПОРА, які розповідали відвідувачам про те, як економити енергоресурси у побуті, а також про переваги державної підтримки енергоефективних заходів.

В рамках виставки «Наш дім. Енергозбереження» відбулася конференція на тему «Енергозбереження і підвищення енергоефективності», учасниками якої стали голови об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. До заходу також долучились відвідувачі виставки та депутати міської та обласної рад, журналісти і громадські організації.

Основна задача конференції полягала у приверненні уваги херсонців до проблеми енергозбереження. Менеджер по проектам пані Марина презентувала цікаву ідею – впровадження економічно-доцільної моделі сталого розвитку теплопостачання на прикладі теплового району міста Гола Пристань. На його прикладі вона розповіла про привілеї встановлення сонячних електростанцій на даху садочків та шкіл, а також про твердопаливні котли, на які перейшли майже всі мешканці Голої Пристані. Крім того, вони практикують роздільний збір сміття, до чого насамперед долучають садочки та школи міста.

«Тема енергозбереження актуальна, але, нажаль, не всі розуміють, наскільки вона важлива. Ми опиняємося в умовах, коли кожен день та час починаємо відчувати переваги енергозбереження. Зараз ми вже включилися в процес та починаємо впроваджувати нові технології. Адже на ринку дуже багато новинок: трифазовий лічильник, тепловий насос, сонячні батареї, енергозберігаючі вікна тощо. І я дуже задоволений, що кожен українець, в силу своїх можливостей, робить те, щоб доба енергозбереження в Україні розвивалась, розквітала та працювала на всі 100%», – такими словами розпочав обговорення заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Адамчик.

«Як представник «Регіональної ради підприємців» можу сказати, що ми з командою вже 10 років займається проблематикою, пов'язаною з поганою енергоефективністю в Україні та у Херсонській області. І в нас є дуже багато успішних проектів, якими ми можемо пишатися. Нещодавно за допомогою німецьких та білоруських експертів ми розробили «Стратегію сталого розвитку міста Гола Пристань», основною метою якої є перехід міста до енергетичної незалежності. Гадаю, це непоганий приклад для міста Херсона», – прокоментував захід Федір Барулін, голова правління ХОГО «Регіональна рада підприємців».

«Я вкотре переконуюсь, що херсонці зацікавлені в енергозбереженні. Дуже добре, що на цьому заході були присутні і голови ОСББ, і працівники банку, і представники компаній, які виробляють обладнання, необхідне для утеплення будинку. Завдяки цьому присутні одразу отримали відповіді на велику кількість питань», – прокоментувала захід місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Аелітта Олійник.

Від ОПОРИ учасники та відвідувачі виставки отримали буклети з корисними порадами щодо енергозбереження, надруковані за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». Інформаційні матеріали стануть у нагоді для організації побуту вдома та на роботі.

За матеріалами Громадянської мережі ОПОРА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон