У Херсоні триває діалог культур

Вчора, 20 жовтня в Херсоні за підтримки міжнародного фонду «Відродження», міського товариства циган та Херсонської обласної філармонії відбувся «Діалог культур», присвячений знайомству з історією, традиціями та мистецтвом народу ромів.

Заповнена херсонцями вщерть гостинна концертна зала Херсонського музичного училища на півтори години дійства занурилася у світ веселої, яскравої та, водночас, трагічної ромської культури.

Ведуча Діалогу Ірина Головецька розповіла херсонцям про історію виходу народу сінті (предків ромів) з Індії, трагічні події Холокосту ромів під час Другої світової війни, про самий страшний гріх для ромів, яким за звичаєвим правом є ЗРАДА.

Молодіжне крило ромської організації з числа студентів, які навчаються в херсонських вишах представили увазі глядачів два короткометражні фільми про холокост (під час Другої світової війни тільки у концтаборах було знищено понад 500 тис. ромів) та звернення до українського народу щодо необхідності більш чутливого та виваженого ставлення до ромів.

Під час концертної програми херсонці почули шедеври класичної музики, які пов'язані із ромською культурною традицією. У виконанні камерного оркестру «Гілея» прозвучали: увертюра з опери Жоржа Бізе, попурі на теми оперет Імре Кальмана «Циганський барон» та «Сильва».

«Співом та музикою циган захоплювались М.Глінка, Пабло Сарате, С.Рахманінов... В українському мистецтві циган один з обов'язкових персонажів вертепного дійства, описи циган та циганські мотиви зустрічаються у творчості українських письменників та поетів М.Старицького, М.Гоголя, І.Франко, Л.Костенко, Є.Гребінки та інш.» - відзначила І.Головецька.

В залі панувала романтична, радісна, атмосфера циганського інструментального, пісенного та вокального мистецтва.

Перед херсонцями із сольними номерами виступили в супроводі камерного оркестру «Гілея» - його диригент В.Белявський, народна артистка України Наталія Лелека, заслужена артистка України Тетяна Григор'єва, заслужений працівник культури Наталія Левченко звучала музика М.Глінки, А.Дворжака, Б.Бартока.

У фінальній частині виступив самодіяльний ромський колектив, який порадував херсонців шаленим циганським танцем та піснею.

Директор херсонської обласної філармонії Юрій Іваненко подякував херсонцям, побажав всім радості, щастя, мирного неба. Нехай воно панує над Херсонщиною, а міжетнічний світ нашої землі наповнює злагода та взаємоповага.

Георгий БЯНОВ
Українська миротворча школа

P.S. До вашої уваги: 27 жовтня Діалоги Культури відбудуться в Херсонському національному технічному університеті, а 31 жовтня в Херсонському державному університеті. Проте, таких заходів має бути значно більше.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон