Музичне свято для херсонців

Шквальні, штормові зливи та буревії не зупинили 12 жовтня херсонців, які прийшли до концертної зали музичного училища на зустріч із вишуканою класичною музикою.

Подарував її вчора місту чарівний фортепіанний дует у складі лауреата національних та міжнародних конкурсів, доцента кафедри композиції Національної музичної академії України Ірини Алексійчук і лауреата національних та міжнародних конкурсів, заслуженого артиста України, професора Юрія Кота.

Натхнений, зірковий фортепіанний дует є частиною світу українського піаністичного мистецтва вже 30 років. Музиканти виступали з багатьма симфонічними оркестрами Європи, виконуючи твори класичної та сучасної музики.

Вчора, 12 жовтня херсонські шанувальники високої піаністичної музики слухали В.Моцарта, Шуберта, Брамса. У другому відділенні концерту прозвучали надзвичайно яскраві, самобутні, талановиті твори Ірини Алексійчук, а також інших сучасних композиторів.

Херсонців вразила сюїта Ірини Алексійчук за мотивами повісті М.Гоголя «Вій». В музичній тканині твору як і у повісті безсмертного класика, за влучною оцінкою ведучої Ірини Головецької, переплелося реальне, виражене класичними прийомами та фантастичне, представлене музичним авангардом.

Чарівний, магічний театр фортепіанного дуету відкрив свої двері. Звукові хвилі шести частин сюїти: «Семінарісти» (вступ), «В дорозі», «Смерть паночки», «Хома танцює», «У церкві» та «Епілог» дозволили аудиторії відчути в музичній формі основні сюжетні риси твору від музики церковних дзвіниць жахливого поступу самого «Вія», до фрази «...славный был человек Хома!...Знатный был человек! А пропал ни за что...».

Дуже сподобалась херсонцям «Ніч на Івана Купала» Ірини Алексійчук, а також п'єси в джазовому стилі Вадима Журавицького, які композитор написав спеціально для фортепіанного дуету...

Висока музика це те, що завжди дає наснагу, очищає наші душі, наші серця від сумних, похмурих будень.

І вчора херсонці були з нею завдяки прекрасним, талановитим українським музикантам, Ірині Алексійчук, Юрію Коту та Херсонській обласній філармонії – організатору цього музичного свята для херсонців.

Георгий БЯНОВ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон