Політичні проблеми херсонських депутатів

Аналізували експерти Херсонської обласної організації Комітету виборців України на підставі результатів моніторингу роботи депутатів Херсонської обласної та Херсонської міської рад за перші 9 місяців нової каденції.

І в обласній, і в Херсонській міській раді більшість мандатів отримали представники партій, які в 2014 році сформували Демократичну парламентську коаліцію. Але, на превеликий жаль, в жодній раді така демократична коаліція створена не була.

Замість цього в Херсонській міськраді з початку каденції наявна перманентна політична криза. На сьогоднішній день міський голова не має жодного заступника...

Все ж таки значна частина депутатів залишається пасивною. Так, 26 депутатів обласної ради не вимовили жодного слова на засіданнях постійних комісій, а 21 на пленарних засіданнях. Серед депутатів Херсонської міської ради 9 обранців не проронили жодного слова під час пленарних засідань.

Те, що депутати обласної ради стали більш активно працювати, не пропускають сесії, не дуже впливає на загальну ефективність ради, на кількість та якість прийнятих рішень. За 9 місяців нової каденції відбулось тільки 5 пленарних засідань, на яких розглянули 181 питання. Прийнято тільки 2 цільові програми. За той же час минулої каденції було прийнято 10 програм.

При цьому депутати витрачають чимало часу на обговорення чисельних звернень до центральних органів влади, які, як правило, залишаються без розгляду. За протоколами засідань ми нарахували майже 40 таких звернень, в підготовці та обговоренні яких прийняв участь майже весь депутатський корпус.

На нашу думку, робота над зверненнями у більшості випадків є імітацією депутатської роботи, спробою хоч якимось чином відзвітувати за виконання передвиборчих обіцянок.

Передвиборчі програми та обіцянки майже не виконуються. Вірніше, деякі виконуються, але не тими, хто це обіцяв. Ремонт ліфтів, доріг, підвищення соціальних виплат,освітлення вилиць та благоустрій територій, створення ОСББ: ці ті інші пункти депутати включають до своїх програм.

Але все це робиться, як правило, незалежно від бажань та волі обранців, за рахунок діяльності міськвиконкому та обласної адміністрації.

Інколи депутати та партії відверто імітують виконання обіцянок, маніпулюючи свідомістю виборців. Обіцяли зменшити комунальні тарифи – ініціюють створення робочої групи по вивченню тарифів.

Обіцяли запровадити програму безкоштовного медичного огляду – звертаються до обласної адміністрації з вимогою закласти на це кошти в бюджет. Якісь дії роблять, але і самі, мабуть, розуміють, що результат вони не дадуть.

Херсонська міська «Батьківщина» є прикладом, коли партія діє всупереч своїм виборчим обіцянкам, що, до речі, є підставою для відкликання депутатів. Вони обіцяли: Значне оновлення парку тролейбусів, закладання коштів на їх придбання до бюджету. Але на останній сесії не підтримали відомі зміни до бюджету.

Але є й оптимістичні приклади. Херсонська міська організація «Самопомочі» обіцяла запровадити систему електронних торгів на виконання муніципальних замовлень для забезпечення прозорості. Вони розробили механізм проведення торгів за системою ПРОЗОРО і добились його запровадження міською радою.

За матеріалами ХОО КВУ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон