Якісна освіта не для всіх

Одразу три школи у Каховському районі потрапили під "оптимізацію". З проханням не переводити місцеву 11-річку у статус початкової школи до депутатів Каховської райради звернуласяголова Заозерненської сільради Олександра Пшенична.

"Так, зараз у нас немає 10-го класу і в 7-му класі навчання веде­ться індивідуально. Всього в школі 61 учень, а якщо її понизять до статусу початкової, то 35 дітям доведеться їздити навчатися у Зелений Під. Батьки проти цього, тож ми благаємо залишити нам хоча б 1—9 класи", — заявила вона.

За словами директорки Заозерненської ЗОШ Людмили Корнієнко, тут вдалося власними силами навіть вирішити проблему дефіциту кадрів. «У нас є спеціаліст, який інформатику читає. А вчителя на хімію, біологію і географію ми знай­шли у Дмитрівці, вона має досягнення на рівні призових місць у тамтешній школі, — наголосила Людмила Миколаївна. — Всі ці вчителі готові будь-коли написати заяву на працевлаштування до нас, тож ніяких питань не повинно бути».

Питання оптимізації шкіл у Каховському ра­йоні порушується вже не один рік. Першими під цю реформу тут мали потрапити навчальні за­клади у Заозерному, Софіївці і Волинському, проте депутати райради досі були категорично проти цього.

«Тепер же ми дійшли до того, що в деяких школах не зможемо взагалі розпочати заняття: немає коштів, — констатує заступниця голови Каховської райдержадміністрації Ольга Вакулич. — Проблема ця пов'язана з тим, що наші школи розраховані на велику кількість учнів — загалом по району на 10 тисяч осіб, тоді як навчаються тільки 3250. А фінансуються заклади, виходячи з кількості учнів, а не їхніх площ. Проте через те, що у нас залишається «як є», страждає якість самої освіти. Скажімо, у Волинському школу не закрили, але жоден із класів у ній не працює — всі 27 дітей навчаються індивідуально. Про який якісний рівень освіти тут може йти мова?».

Невтішну інформацію по Заозерненській ЗОШ озвучує директорка комунальної установи «Районний центр по обслуговуванню закладів освіти» Світлана Старостенко. За її словами, проблема з кадровим забезпеченням цього за­кладу як була, так і залишається:

— Жодних заяв від фахівців про працевлаштування у нас немає, — заявила вона на сесії Каховської райради 18 серпня. — До того ж, (останні роки) в Заозерному не викладалися навчальні предмети, що є обов'язковими для державного освітнього стандарту. А учням 9-го і 11-го класів видавалися документи про освіту з порушеннями. Далі так тривати не може. Але ж та вчителька географії, яка, за словами директора школи, пише заяву про працевлаштування, не є фахівцем з хімії і біології. Як вона читатиме ці предмети?

Ще одну невтішну інформацію можна побачити на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Якість знань, що продемонстрували випускники Заозерненської ЗОШ за результатами зовнішнього незалежного оцінювання у 2016 році неприємно вражають. Так, із двох випускників, які вирішили пройти ЗНО з анг­лійської мови, один отримав найнижчий з допустимих балів, а другий взагалі не подолав необхідний поріг.

«І це англійська мова, яку в цій школі викладає сама директорка Людмила Корнієнко!» — підкреслила Ольга Вакулич.

Не понижати статус Заозерненської ЗОШ до початкового рівня закликала депутатів райради і голова Тавричанської сільради Ніна Хоменко. «Днями нам погодили створення об'єднаної територіальної громади з центром у Тавричанці, куди увійде й Заозерне, — пояснила вона. — У Херсоні нас попередили, що після об'єднання саме Заозерненська школа «з'їдатиме» багато наших коштів. Але прошу залишити її хоча б як 9-річку. А з 1 січня 2017 року ми вже побачимо, чи будемо здатні утримувати її. Якщо ні — то прийматимемо відповідні рішення».

— Обговорюючи дане питання, чомусь ніхто не говорить про те, а наскільки якісні знання отримуватимуть діти в цих школах? Адже проблема ця виникла не сьогодні і залишатиметься актуальною і завтра. І держава відмінила держ­замовлення, за рахунок якого ми трималися всі останні роки. Тепер же у районі ми маємо 27 вакансій вчителів, а днями ще 2 написали заяви про звільнення. Хто буде читати дітям предмети? Навіщо ми знову граємося у популізм? — поділилася наболілим Ольга Вакулич.

За її словами, батьки дітей з Волинського вже зробили вибір на користь більш якісної освіти. Там були проведені батьківські збори, і місцевих учнів із 1 вересня возитимуть на навчання до Федорівської ЗОШ.

Дослухавшись до прохань представників Тавричанки і Заозерного, депутати Каховської райради так і не наважилися повноцінно «оптимізувати» Заозерненську ЗОШ. На своїй сесії вони ухвалили рішення про реорганізацію її у ЗОШ І—ІІ ступенів. Діяльність Волинської ЗОШ І—ІІІ ст. було вирішено призупинити, а Софіївську ЗОШ І—ІІ ст. перейменували у ЗОШ І ст. Таким чином депутати зробили те, що повинні були зробити їх колеги ще в минулому скликанні.

— Крім оптимізації, ми будемо йти й шляхом створення освітніх округів, — доповнила Ольга Вакулич. — Згідно з розробленим перспективним планом, планується створення таких округів у Любимівці, Семенівці, Тавричанці.

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон