Співаковський: Фінансування освіти необхідне у розмірі 7% ВВП

У приміщенні Будинку Уряду відбулася педагогічна конференція, присвячена підготовці до нового навчального року.В конференції взяв активну участь народний депутат України Олександр Співаковський.

- Обговорювалися найбільш нагальні проблеми у сфері дошкільної та шкільної освіти, як то нестача місць в дитячих садках, створення опорних шкіл та закупівля шкільних автобусів, фінансування закладів професійно-технічної освіти.

Була презентована також концепція «Нової школи», запропонована МОН. В основі її мають лежати компетентністний підхід, педагогіка партнерства, автономія школи і вчителя.

В цілому на тлі численних проблем, які переживає сьогодні освіта, звичайно, головною є проблема недофінансування.

Ми можемо розробляти різні концепції реформи, презентувати їх для широкої аудиторії, науково обґрунтовувати, а проте за відсутності реальних ресурсів вони так і залишаться на папері.

Головною діючою силою реформи середньої школи може бути лише вчитель. Нова якість школи неможлива без відповідної зарплати вчителя, зручних і мотивуючих умов праці для нього. У нас же серйозна нестача вчительських кадрів в регіонах країни незабаром може стати реальністю.

Необхідно думати також про комплексність підходу до реформування. Ситуація з «реформуванням» профтехосвіти, яку просто «передали на місця», показує, що нова модель фінансування, накладена на стару інфраструктуру, не працює.

Якщо ми не вирішили питання не лише розподілу грошей, але й повноважень і відповідальності, не напрацювали відповідну узгоджену позицію з місцевими органами влади, то система не буде працювати.

Так само потрібно мати механізми делегування повноважень у сфері вдосконалення шкільних програм, у тому числі навчально-методичного забезпечення. В перспективі ці функції необхідно передавати на місцевий рівень, на рівень фахової педагогічної спільноти.

Навряд чи міністри та заступники міністрів зможуть завжди в подальшому працювати «старшими методистами» по країні і розвантажувати навчальні програми.

Говорячи про компетентністний підхід до навчання, хочу підкреслити, що компетентність – це особиста здатність людини на основі вмінь, знань та навичок вирішувати конкретні професійні задачі в конкретних обставинах з розумінням наслідків своїх дій і відповідальності.

Компетентність формується на основі комплексу базових знань та навичок. Тому необхідно чітко розуміти, з якого віку слід говорити про компетентністний підхід в освіті.

До того ж орієнтація на інноваційну економіку змушує нас говорити не стільки про компетентності, скільки про фундаментальні знання з математики та англійської мови, викладання яких необхідно системно покращувати в нашій школі.

У підсумку, зазначу, що фінансування освіти у розмірі 7% ВВП на сьогодні є необхідним і життєво важливим. Без цього ми не зможемо досягти прориву ні в реформах, ні в економіці.

Народний депутат України
Олександр Співаковський

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон