Меморіал «Слава Україні!» в Херсоні постане у оновленому вигляді

Херсонські ковалі створюють металево-художню частину меморіалу, допоки будівельники працюють над самою стелою.

Організації мають закінчити роботи до 24 серпня і відкрити стелу «Слава Україні!» до 25-річниці Незалежності. Всього з міського бюджету виділені 1 мільйон 386 тисяч гривень, з яких 205 тисяч – на оплату матеріалів і роботи херсонських ковалів.

У «Кузні» на вул. Макарова, 5 робота не припиняється ні вдень, ні вночі. Ковалі вирішили працювати у три зміни, аби встигнути виконати свою частину роботи. Замість двох майстрів, як це було передбачено першим проектом, у кузні працюють чотири, іноді – шість. Змінений і проект пам'ятника. У першому - виріб мав бути у формі тризуба з рослинним орнаментом, який обвиває герб. Рослини проростають із пробитих снарядами касок загиблих воїнів на Донбасі. Нинішній проект дещо видозмінений: з'явились три арки та дзвони в орнаменті. Залишились солдатські каски, з яких і проростають, як символ оновлення і відродження, нові рослини.

Автор, почесний майстер Херсонської спілки народного мистецтва «Дніпровська палітра» Денис Колесов пояснює зміну проекту намаганням створити меморіал єдиним комплексом: «Той виріб, який пропонувався у першому проекті, виглядав би відокремленим від самого меморіалу. Тому ми зібрались у «Дніпровській палітрі», обговорили, як зробити його цілісним. Так, цей проект вимагає більших зусиль. Але ми працюємо цілодобово у гарячому цеху, щоб встигнути до знаменної дати виготовити конструкцію».


Вшанування пам'яті земляків, що віддали життя за незалежність протягом двох останніх років, - справа честі для воїнів АТО. Вони – головна рушійна сила проекту.

«На жаль, лише у липні було прийнято рішення про реконструкцію меморіалу. Часу на проведення тендеру не було, тому ці кошти були проведені через Департамент ЖКГ, і лише кілька днів тому ковалі отримали фінансування. Але майстри працюють у посиленому режимі, і до Дня Незалежності монумент «Слава Україні!» постане у гарному вигляді. Перший проект «Тризуб» ми не полишаємо, плануємо звернутись до міської влади і встановити його на місці теперішнього пам'ятного знаку на честь загиблих на Алеї Слави», - розповідає Ігор Швед, учасник АТО.


За проектом, на меморіалі «Слава Україні!» будуть розміщені фотографії загиблих у зоні Антитерористичної операції.

«Хочу подякувати воїнам АТО, ковалям, які увічнюють пам'ять всіх загиблих. Це служитиме нагадуванням всім, кого не торкнулась війна, про тих, кому ми завдячуємо за це, - наголосила секретар Херсонської міської ради Олена Урсуленко після спілкування з ініціативною групою. – Міська влада, депутати, громадськість докладатиме всіх зусиль, аби пам'ять про солдат цієї війни була вшанована».


Ганна СОКОЛЕНКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон