Херсонські кавуни стрімко дешевшають. Але не в магазинах

Хоч і з запізненням на три тижні, але таки "обвалилися" закупівельні ціни на баштанні в Херсонській області.

Через неврожай ранніх сортів кавуна вони довго трималися на рівні 1,8-2 гривні за кілограм, і лише з початком дозрівання польових сортів почали відчутно знижуватися.

На оптових ринках у сільських районах області смугастих красенів уже віддають по 90-95 копійок за кілограм, а "з поля" - і по 60-70. Та покупці в містах краю зазначають, що в роздрібній мережі за солодку ягоду ще просять забагато. Протягом останньої декади ціна кавунів "посунулася" з 3-3,2 гривні за кілограм лише до 2,4-2,5 гривні. Кажуть, комерсанти не встигли збути старі запаси, тому й намагаються тримати ціни.

А власники баштанів зауважують, що навіть діюча закупівельна ціна заледве дозволяє покрити видатки на вирощування кавунів. Їх собівартість цьогоріч на Херсонщині "стартувала" якраз від 0,6 до 0,9 гривні за кілограм.

Але через специфіку вітчизняного агробізнесу ціна солодкої ягоди залежить не так від собівартості продукції, як від рівня попиту на неї.

Адже після закриття ринку РФ для херсонських кавунів тутешні постачальники потроху переорієнтовуються на ринки Західної Європи, та обсяги імпорту в новому напрямку залишаються скромні. А врожаї стабільно високі: приміром, із 24,4 тисячі гектарів, зайнятих під баштани, у 2016-му аграрії Таврії сподіваються отримати не менш як 268 тисяч тонн кавунів!

Щоб уникнути надто стрімкого зниження закупівельних цін через млявий попит, місцева влада намагається його стимулювати.

Зокрема, Херсонська облдержадміністрація домовилася відправляти кавуни та дині до Києва баржами, як це колись уже практикували. Задум такий: судна доправлятимуть у порти дельти Дніпра зерно на експорт. А в зворотний шлях їх завантажуватимуть баштанними й городиною - по тисячі тонн "в один кінець".

У Голопристанському районі Херсонщини для таких операцій хочуть збудувати цілий термінал - для нього вже придбали земельну ділянку. А перший "кавуновий" рейс звідти планують уже в вересні.

Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон