Крим за колючим дротом?

Минулої неділі російська окупаційна влада без жодних пояснень припинила пропуск людей на півострів з материкової України.

Дорогу в Крим було повністю перекрито 7 серпня о 7-й ранку. Як повідомила Державна прикордонна служба України, це було зроблено виключно з ініціативи окупаційної влади півострова.

Причини прийняття цього рішення або офіційні пояснення з боку кримської сторони так і не були озвучені. Після обіду того ж дня окупанти відновили роботу лише контрольно-пропускного пункту «Чонгар».

— Через штучно створені окупантами черги на адміністративній межі з Кримом у людей не витримували нерви. На КПВВ «Чонгар» автомобіль з україн­ською реєстрацією створив конфлікт­ну ситуацію та намагався прорватися через адмінмежу поза чергою, — повідомив речник Держприкордон­служби Олег Слободян.

— На прохання прикордонників повернутися на своє місце громадянин, котрий перебував в автомобілі, відреагував лайкою. Далі — більше: водій намагався прорватися через КПВВ та ледь не збив прикордонника. Наряд змушений був зробити попереджувальний постріл вгору й затримати двох чоловіків, що перебували в автомобілі. Їх передано представникам Національної поліції.

Наступного дня, за його словами, ситуація на контрольних пунктах на адмінмежі з Кримом зберігалася «напруженою, але контрольованою». «Близько опівночі 8 серпня окупанти знову припинили пропуск осіб навпроти КПВВ «Каланчак».

Таким чином станом на 7.30 8 серпня на КПВВ «Чонгар» пропуск здійснюється в обидва боки, але вкрай повільно, навпроти КПВВ «Чаплинка» правоохоронці країни-окупанта здійснюють пропуск лише тих, хто слідує на тимчасово окупований півострів, і пов­ністю заблокованим залишається КПВВ «Каланчак», — додав він.

Олег Слободян наголошує, що залишається підвищеною й активність збройних сил Росії поблизу адмінмежі.

«7 серпня прикордонники спостерігали польоти щонайменше 9 вертольотів Мі-8 ЗС РФ на висоті до 1 км без порушення адмінмежі та 2 безпілотники. На різних ділянках до позицій ЗС РФ під'їжджала військова техніка: вантажні автомобілі та БМП. У той же час немає суттєвого скупчення автотранспорту на КПВВ на адмінмежі. У чергах на КПВВ «Чонгар» та «Чаплинка» очікує не більше 50 автомобілів», — повідомив 8 серпня речник Державної прикордонної служби.

Усі ці події жваво обговорювали в соцмережах і самі жителі Криму. За їхніми численними повідомленнями, на півночі Криму (передусім в Армянську і Джанкої) можна було побачити велику кількість військової тех­ніки, значно посилилися перевірки ДАІ на трасі Ялта — Севастополь. Збільшилася кількість місцевих «по­ліцейських» з автоматами.

Версії того, що відбувається, були різні. Так, повідомлялося і про перестрілку в Красноперекопському ра­йоні Криму, і про «планові військові навчання росіян на півострові». Пишуть також і про вибух, що мав місце у Сімферополі.

В соцмережах кримчани всерйоз обговорюють версію про те, що начебто мала місце спроба «прориву» української армії на окуповану територію. Однак це поспішив спростувати начальник прес-служби Генерального штабу Збройних сил України Владислав Селезньов.

Найбільш вірогідною здається інша версія, яку теж обговорюють у Криму. За словами тих, хто перетинав адмінкордон 7 серпня, причину перекриття пунктів пропуску з боку росіян їм пояснили дезертирством озброєних солдат з однієї з військових частин на півночі півострова.

«Начебто, у них від 3 до 5 дезертирів. Хлопці зі зброєю втекли. Як говорили, поки їх не знайдуть, жоден із пунктів пропуску не відкриють. Ще кажуть, що в ніч на 7 серпня на пів­острові була перестрілка, в результаті якої нібито загинули люди. Тому чоловіків, котрі виїжджають із Криму, ретельно оглядають. У російських прикордонників є фотороботи, і вони дуже вдивлялися в обличчя», — розповіли свідки.

За інформацією головного редактора сайту «BlackSeaNews» Андрія Клименка, причиною паніки міг стати збройний напад на військову частину в Армянську, внаслідок якого 1 особу було вбито, ще 3 поранено. «Саме тому там і ввели план «перехоплення», — пояснив він.

Усі ці події свідчать про те, що перекриття дороги в Крим у майбутньому може повторюватися скільки завгодно разів. Причому представники окупаційної влади навіть не обтяжуватимуть себе якимись поясненнями. А те, що саме такий стиль поведінки є цілком характерним для російської прикордонної служби, вже давно не є ні для кого новиною.

Достатньо згадати, як Росія у 2006-му перекрила на 3 роки кордон між Північною Осетією і Грузією або як без будь-яких пояснень масово висаджувала громадян України на естонсько-російському кордоні в 2014-му.

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон