На набережній Каховки відкрили скульптуру “Козак Мамай”

В Козацькому сквері на міській набережній відбулось офіційне відкриття та висвячення малої архітектурної форми "Козак Мамай", які проходили у рамках міських заходів до Дня хрещення Київської Русі-України та до 25-річчя незалежності України.

Образ козака Мамая – один з найпоширеніших і найзагадковіших в українській міфології. З одного боку, типове сюжетне зображення Мамая вважається мало не єдиною не канонічно християнською, а народною іконою.

Автор скульптури — Руслан Плієв, митець, руками якого виконані різноманітні скульптурні композиції в Новій Каховці, Черкеську та Каховці. "Козак Мамай" побудований методом народної будівлі, за рахунок доброчинних внесків.

На його відкриття зібралися юні козачата Каховської паланки УДЮТ "Січ", козаки з Каховки, Нової Каховки та Херсона, представники міської влади, громадськості, духовенства, запрошені гості. Офіційну процедуру відкриття та висвячення малої архітектурної форми "Козак Мамай" було розпочато Гімном України у виконанні солістки МПК "Меліоратор" Ольги Гавриленко.

Право відкрити скульптуру було надано ініціатору її встановлення — отаману Каховського козачого товариства, депутату міської ради Олександру Глущенку та юним козачатам Тімуру Хижку та Аріні Чухрай.

За православною традицією, священник Свято-Покровської церкви м. Каховка отець Павло освятив скульптуру.

З подякою ініціаторам її встановлення виступив міський голова Андрій Дяченко. О.Глущенко вручив грамоти Коша активним учасникам встановлення скульптури: Руслану Плієву, Ярославу Микитину, Павлу Пуляєву, Олександру Бойку, Миколі Огданцю, Віталію Пісьміченку, Віктору Коваленку, Ігорю Бжезицькому, Олексію Степаняну, Юрію Борзунову, Миколі Баграєву, Олександру Карасевичу, Сергію Яременку, Павлу Філіпчуку, Руслану Солодовникову, козацьким сім'ям Зубкових та Дроздік, Комунальній установі "Каховська районна об'єднана бібліотека ім. М.І.Братана".

Олександр Глущенко також проінформував присутніх про те, що Каховське козаче товариство оголошує конкурс на кращу козацьку екскурсію для дітей і молоді, в якому можуть брати участь учні та студенти.

Термін подачі тексту екскурсії — до 1 жовтня 2016 року. А вже 14-го жовтня під час проведення міських заходів з нагоди Дня Святої Покрови, Дня Українського козацтва та Дня захисника України переможці проведуть тут свої перші екскурсії для юних козачат.

Перед присутніми виступили козаки з Херсона Олег Сінаєв, Михайло Запорожець та козак-бандурист Євген Ветрук. Також дарували свою творчість Харитонова Дар'я (вірш Лариси Пахльовскої "Козацькі оркестри") та Коринецька Аліна (пісню "Україна").

На завершення за традицією — колективне фото учасників заходу та козацький куліш.

Олександра ОКУЛ, практикант відділу у справах молоді та спорту Каховської міськради
"Каховська Зоря"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон