Дощі і Каховка: чи зникнуть бурхливі потоки з вулиць міста?

Після останнього сильного дощу, що пройшов минулого тижня, каховчани почали надсилати фото, відео та свої обуренняз приводу того, що, хоч колишня влада й запевняла містян у тому, що було зроблено серйозне прочищення зливової каналізації, та ось, особливо на багатостраждальній вулиці Ф.Гаєнко (колишній Луначарського), знову розлилися справжні ріки і неможливо було перейти дорогу.

Чимало каховчан виступили «на захист» влади, доводячи, що прочистка й насправді була виконана якісно (на підтвердження того наводили факт, що, все-таки, «басейн» на залитих дорогах зник досить швидко — уже того ж дня), а головна проблема не в колишній владі, а в тому, що від самого початку зливова каналізація під містом ще в радянські часи була прокладена неправильно. Наскільки ж реально у сучасних умовах Каховці прокласти її по-новому, ліквідувавши первинні недоліки?

Зважаючи на те, що місто більше двох років знаходилося без головного архітектора, а нова людина на цій посаді — Сервилас Джапарова — є висококласним спеціалістом, але приступила до своїх обов'язків у Каховці всього лише на початку місяця і поки що лише вникає у суть справ, з піднятого через нову зливу питання.

З цього приводу нас консультує фахівець – архітектор, у недавньому минулому головний архітектор нашого міста, академічний радник інженерної академії України каховчанин Володимир ДОЛГИХ:

— Проблема підтоплення існує не тільки по вул. Ф.Гаєнко. Подивіться на схему, розроблену мною на підставі багаторічних спостережень. Ця схема була підготовлена для програми. По запобіганню та ліквідації випадків підтоплення території міста поверхневими водами на період 2012-2017рр.», розробленої міським відділом містобудування та архітектури, яку затвердила сесія Каховської міської ради ще в 2012 році. Як ми бачимо, термін її дії закінчується уже за рік, але я не думаю, що за цей рік відбудуться якісь значні зрушення. Щоб відповісти на питання «чому», пропоную трохи поринути в не таку вже далеку історію.

Багато хто з вас вже не пам'ятає або просто не бачив страшного весняного паводка 1984 року, коли вода стояла по коліна кілька діб на Свєтлово, заливши повністю підвали багатоповерхівок в районі лікарні. Крижану воду відкачували пожежними машинами й бочками також і від дворів приватного сектора в східній частині міста, де в сараях плавали домашні тварини.

Затопило всю східну промзону, з якої вся вода з полів кілька діб бігла бурхливим потоком повз автобусний парк (вул. Мелітопольська), по вул. Суворова і по приватній забудові на захід від автопарку. Затопило на кілька діб майже всі ділянки селища Південне (в народі – «барське село») і вулицю Золіна, де так само немає зливової каналізації. Через південну промзону і кільце при в'їзді в місто вода кілька днів текла рікою вище коліна проспектом Будівельників у Дніпро! Вже не кажу про Щемилівку, про район гімназії, де воді нікуди подітися й т.ін...

Після цього паводка природа з пунктуальною періодичністю в півтора роки ще тричі або чотири рази підносила Каховці аналогічні сюрпризи, але вже в набагато менших масштабах. Дитсадок, побудований пізніше у східному мікрорайоні, теж не раз перетворювався на «Венецію».

Те, що ви бачили декілька днів тому — просто невеликий літній дощик...

А ось тепер – до головного. У місті немає очисних споруд зливової каналізації, вірніше, їх починали будувати у 80-х роках минулого століття для Південної промзони і житломасиву Свєтлово в районі Сосновки («царське село»), але на початку 2000-х будівництво призупинили в зв'язку з відсутністю державного фінансування, хоча зливова каналізація в Південній промзоні є, і вона працює! Але вода просто збігає до Дніпра, як і по вул. Ф.Гаєнко (колишня Луначарського).

Ось тепер ви приблизно можете собі уявити масштаби будівництва зливової каналізації по місту. Це — колектор від смт. Любимівка по вул. Мелітопольська, де ПДУ є найвищою точкою в місті, далі по вул. Промислова, Чкалова, Панкеєвська (колишня К.Лібкнехта), пр. Будівельників — очисні (!) — Дніпро.

Але ж не просто колектор, а зі складною підземною мережею, яка охоплює все місто, зі зливоприймачами та відстійниками, з колодязями для ревізії, а де немає необхідних нахилів — з насосними станціями. Та ще треба взяти до уваги діаметри труб п'ятої (а її теж топить) і шостої черг проектованої забудови житломасиву Свєтлово.

Також до кошторису ще не забудьте додати земляні роботи та відновлення асфальтобетонного покриття.
Причому, зливову каналізацію, наприклад, на Щемилівці, зробити неможливо без асфальтування там доріг.

А це — десятки або навіть сотні мільйонів гривен, і все місто буде перекопане, як сьогодні Свєтлово ...
Ось так зовсім коротко — читачам для «введення в курс» цієї «невеличкої» проблеми...

У цьому питанні не може бути півзаходів. Я ще не говорив про проектування, про вихідні дані для проекту. Це все теж гроші і, повірте, немалі. Сотні тисяч, як не цілий мільйон тільки на один проект! Каховська громада має такі гроші?

Просто так взяти одну вул. Ф.Гаєнко (Луначарського) і зробити на ній реконструкцію зливової каналізації не можна, адже відразу з'являться державні контролюючі органи, які запитають, чому біля «Вічного вогню», куди збігає весь бруд, немає очисних?!

Тож треба вирішувати проблему в цілому по місту, при тому розпочинати саме з будування очисних споруд. Як, принаймні, один з варіантів – зливову каналізацію можна будувати чергами, але проект повинен розроблятися відразу єдиний на все місто. Отже, найголовніша головоломка для тих, хто мріє про таке будівництво – знайти ці кілька мільйонів.

Спілкувалась Ірина СОШНІКОВА
"Каховська Зоря"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон