Співаковський: Ми вже йдемо до «гібридного» фінансування профтехосвіти

Фінансування профтехосвіти має відбуватися за так званою «гібридною» схемою, в якій активну участь беруть держава, місцеві громади та зацікавлені роботодавці,– вважає народний депутат, перший заступник голови Комітету ВР з питань науки та освіти Олександр Співаковський.

Держава, за його словами, має насамперед забезпечити виконання конституційної вимоги щодо забезпечення отримання дітьми безкоштовної середньої освіти. «У нас 70% дітей йдуть до ПТНЗ після 9 класу , тому держава повинна виділити ці кошти через освітні субвенції», – пояснив нардеп в ефірі передачі «Народна трибуна» на телеканалі «Скіфія».

Із держбюджету, на думку нардепа, має також фінансуватися підготовка фахівців по тих стратегічних для економіки спеціальностях, в яких зацікавлена держава. Кошти ж на підготовку робітничих кадрів, в яких зацікавлена регіональна економіка, мають виділятися з місцевих бюджетів.

Участь у фінансуванні системи профтехосвіти повинні брати і роботодавці, підкреслив О.Співаковський. Зараз бізнес здебільшого самостійно готує для себе робітничі кадри, але «робить це неефективно, бо не має відповідної бази».

Коледжі, технікуми, ПТНЗ, навпаки, мають таку базу. Але бізнес хоче бути впевненим, що рівень професійної компетентності підготовлених тут фахівців відповідатиме вимогам роботодавців. Для цього, вважає нардеп, роботодавці через фахові об"єднання та асоціації повинні долучитися до оновлення освітніх стандартів та програм у системі профтехосвіти.

Посприяти зацікавленню підприємців замовляти підготовку фахівців у ПТНЗ, на думку О.Співаковського, зі свого боку має і держава. Зокрема, через певні податкові пільги. «Необхідно надати через Бюджетний кодекс можливість відносити затрати на навчання своїх працівників на валові витрати, щоб з цього не бралися податки. Це буде стимулювати бізнес, щоб готувати кадри на базі профтехосвіти», – вважає нардеп.

За його словами, перехід саме на таку систему фінансування профтехосвіти вже не виглядає як віддалена перспектива. «Ми вже йдемо до «гібридного» фінансування, – наголосив Олександр Співаковський. – Останні наради з прем'єр-міністром показують, що в уряді є розуміння того, що ми повинні йти саме до так званого «гібридного» фінансування».

Прес-служба народного депутата
Олександра Співаковського

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон