Співаковський: Освіта є важливою складовою державної безпеки

Таку думку в ефірі передачі «Народна трибуна» на телеканалі «Скіфія» висловив народний депутат України, перший заступник голови Комітету ВР з питань науки та освіти Олександр Співаковський.

Зараз, за його словами, такого бачення розвитку освіти на державному рівні, на жаль, немає, і це створює для України як держави суттєві ризики. В якості прикладу нардеп навів принцип, за яким нині формується державне замовлення для вищих навчальних закладів.

«Коли немає стратегічного бачення, національна політика в галузі формування державного замовлення базується на бажаннях абітурієнтів, які мають найкраще ЗНО... Тобто, враховуються тільки бажання дітей.

Думаю, як наслідок, ми будемо мати зубожіння людського капіталу в регіонах, різке зниження рівня освіченості регіонів», – вважає О.Співаковський.

В результаті таких підходів, за його словами, Україна буде мати 3-5 університетських центрів, в решті регіонів система освіти буде представлена лише на рівні технікумів, коледжів та профтехосвіти.

«Але не може бути Україна сильною, якщо у неї будуть слабкі з точки зору освіченості регіони», – наголосив політик. Він нагадав, чому російська пропаганда знайшла відгук у населення Криму та Донбасу:

«Ми програли, в першу чергу, в тих регіонах, де загальний рівень освіченості був дуже низький».

Запорукою сильної, соборної України є рівномірний розвиток людського капіталу по областях, — переконаний Олександр Співаковський.

«Освіта як імунна система... Коли людина неосвічена, на її підсвідомість дуже просто впливати. Тому ми повинні розуміти: якщо не будемо рівномірно розвивати людській капітал, – а він розвивається, в першу чергу, через освіту, – це створить дуже великі ризики для соборності України», – підкреслив він.

Прес-служба народного депутата
Олександра Співаковського

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон