На Хесонщині є цілюще озеро

Якимось чином неподалік від прісноводної річки Конка виникло солоне озеро. Невелике - довжиною близько кілометра і шириною майже 250 метрів.

Та й поняття «солоне» не обмежується наявністю в ньому звичайної кухонної солі. В його воді міститься хлористий, сірчанокислий і вуглекислий натрій, калій, магній, бром, йод, а в донному мулі - розчинені солі і нерозчинні з'єднання.

Воді озера властиві невелика доза радіоактивності, бактерицидні та інші якості. Ось цей хімічний букет протягом більше ста років дав якщо не лікування, то полегшення від різних захворювань десяткам тисяч хворих.

Це цілюще озерце притягує туристів своїми муловими грязями та солоною ропою. Про його зцілюючі властивості було відомо давно. За легендою, саме тут після битв заліковували свої рани запорізькі козаки.

Ще місцеві жителі люблять розповідати про заповзятого вірменина, який першим став популяризувати цей курорт. Оцінивши на власному досвіді силу природного джерела, він став продавати лікувальні грязі. Чутка про чудодійне озеро розлетілася швидко і до нього потягнулися люди.

У XIX столітті біля озера відкрили лікарню, яка з часом стала відомим санаторієм «Гопри». Тут лікують безпліддя, допомагають відновити кістково-м'язову, ендокринну та нервову системи. Примітно, що після процедур весь відпрацьований мул і ропа знову повертаються в озеро.

Але, звичайно ж, після спеціального очищення. Мало хто пам'ятає, що ця водойма - реліктовий залишок стародавнього русла Дніпра. Нині це дрібне озерце, тому тут безпечно плескатися разом з малечею. Максимальна глибина досягає всього 1,2 метра.

На озері відкриваються абсолютно приголомшливі ландшафти, і мешкає безліч птахів - якщо пощастить, можна побачити навіть пелікана. Кожен день озеро відвідує безліч людей, які приїздять на лікування з усієї України.

По матеріалах сайту «Новини Голої Пристані»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон