Сезонним працівникам Херсонщини на замітку

З настанням літнього періоду та сезонних робіт набувають актуальності питання трудових відносин між сезонними працівниками та роботодавцями.

Управління праці та соціального захисту населення звертається до тих, хто планує виконувати сезонні роботи влітку з проханням бути пильними під час працевлаштування, аби уникнути непередбачуваних неприємностей з роботодавцем і, в разі потреби, мати змогу захистити свої права.

Тож, сезонним працівникам слід пам'ятати, що процедура їх оформлення на роботу проводиться у загальновстановленому порядку. Нагадуємо, що з 1 січня 2015 року відповідно до ч.3 ст. 24 КЗпПУ працівник не може бути допущений до роботи без укладання трудового договору та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Слід зазначити, що при укладанні сезонного трудового договору роботодавець зобов'язаний попередити працівника про сезонний характер роботи, що відображається у відповідному наказі про прийом на роботу.

Випробувальний строк з метою перевірки відповідності працівника на даній йому роботі не встановлюють. На сезонних працівників розповсюджуються умови і положення, передбачені Правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективного договору, що діють на підприємстві.

Що стосується оформлення трудових книжок на сезонників, то їх ведуть на всіх працівників, які працюють на підприємстві понад 5 днів, у тому числі сезонних і тимчасових працівників. Тож, записи про прийняття на роботу, звільнення, заохочення сезонників потрібно вносити до їх трудових книжок так само, як і для інших працівників.

Згідно із законодавством всі мінімальні гарантії, надані державою працівникам, поширюються і на сезонників. Це, зокрема, стосується мінімальної заробітної плати (з 01 травня 2016 року становить 1450 грн.).

"Нова Каховка онлайн"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон