Херсонщина протидіїє захворюванням на туберкульоз

Вчора, 14 липня, в Херсоні відбувся круглий стіл на тему «Забезпечення доступу до послуг з профілактики та лікування туберкульозу для важкодоступних і вразливих груп населенняв умовах переходу на амбулаторну модель лікування».

Захід організований і проведений фундацією «Громадський рух «Українці проти туберкульозу».

Участь в круглому столі приймали обласний та районні фтизіатри, представники Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, міської громадської організації «Асоціація 21 століття», обласного благодійного фонду «Мангуст», фахівці обласного протитуберкульозного диспансеру, члени постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я та здорового способу життя, лікарі ПМСД.

Під час круглого столу обговорювалася соціальна та медико-соціальна складова переходу на амбулаторне лікування туберкульозу, розглядались епідемічна ситуація в області, підсумки аналізу державної та регіональної політики, причини та способи подолання стигми і дискримінації людей, що постраждали від туберкульозу.

За словами Віталія Руденка, голови правління громадського руху «Українці проти туберкульозу», Херсонська область є провідною в державі щодо протидії захворюванню на туберкульоз завдяки зусиллям обласних фахівців. Він відзначив головного лікаря Херсонського обласного протитуберкульозного диспансера Володимира Бурятинського та головного позаштатного фтизіатра Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Галину Коваль сертифікатами про обрання почесними членами Міжнародної коаліції організацій «Зупинимо туберкульоз разом».

Також Віталій Володимирович представив до розгляду проект «Створення сприятливої суспільно-політичної ситуації для переходу на амбулаторну форму лікування туберкульозу в Україні», що впроваджується фундацією в місті Києві, Житомирській та Херсонській областях. Керівник проекту закликав людей, що перемогли туберкульоз, долучатися до активної просвітньої роботи.

Ситуацію в області щодо амбулаторного лікування туберкульозу окреслила Галина Коваль. Амбулаторна допомога хворим на туберкульоз надається на базі спеціалізованих кабінетів поліклінічних відділень центральних районних лікарень, на базі сімейних амбулаторій, міських та районних поліклінік, ДОТ через Товариство Червоного Хреста та мережу ЛЖВ, стаціонар на дому. Станом за 6 місяців 2016 року 57,3% хворих на активний туберкульоз розпочинають лікування в амбулаторних умовах. Таке лікування рекомендовано тим, в кого немає показань для стаціонару.

За словами Володимира Бурятинського, амбулаторна модель лікування в області впроваджується ще з того часу, коли у 2000 році загальна кількість хворих на активний туберкульоз у рази перевищувала кількість стаціонарних ліжок. Саме епідемічна ситуація в області змусила застосовувати різні моделі амбулаторного лікування. Наразі пацієнти схвально оцінюють можливість отримувати лікування за місцем проживання, про що свідчать результати опитувань.

Протягом круглого столу була заслухана доповідь Ігора Горбасенка, члена Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, щодо сутності соціальної мобілізації для подолання стигми і дискримінації людей, що постраждали від туберкульозу. Лише зміна світогляду значної частини суспільства зменшить негативне ставлення до людей із захворюванням на туберкульоз, а це дуже непросте завдання, яке вимагає наполегливої, постійної, багаторічної інформаційно-просвітницької роботи.

Підсумки аналізу державної та регіональної політики щодо подолання туберкульозу представив Сергій Борткевич, співголова коаліції «Зупинимо туберкульоз разом», національний експерт з питань адвокації, комунікації та соціальної мобілізації в сфері протидії туберкульозу.

Він запевнив, що державна політика спрямована на подолання наслідків епідемії туберкульозу, а не її причин, тому не може бути ефективною. В групі ризику через складну економічну та політичну ситуацію в країні знаходиться більшість населення. Органи державної влади мають бути інтегровані в систему боротьби з туберкульозом та сприяти ранньому виявленню активних форм.

Туберкульоз виліковний за будь-якої моделі лікування, але лише за умови сумлінного виконання пацієнтами усіх рекомендацій лікарів, без переривання курсу терапії.

Прес-центр "Медицина"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон