Життя і світ очима художника

Сучасне художнє мистецтво майже повністю пов'язане з комп'ютерною технікою. Сьогодні вигідніше бути художником не за покликанням, а за професією.

Нинішні митці не сидять за мольбертом з пензлем у руках, вони радше проектують та програмують. Традиційний майстер пензля, котрого до прекрасного кличе муза, сьогодні зустрічається рідко. Та саме у Скадовську живе дівчина, яка уособлює собою весь образ класичного митця.

Катерина Зінченко почала свій творчий шлях ще зі школи. У сьомому класі вона скопіювала роботу знаменитого Ісаака Левітана «Золота осінь». Батьки Катерини вже тоді зрозуміли, що їхня донечка – майбутній митець, тому художня школа та вища освіта за спеціалізацією «Образотворче мистецтво» стали логічним продовженням творчості пані Катерини.

Катерина Зінченко вже 5 років навчає учнів у Скадовській дитячій школі мистецтв. Відвідують гурток діти різного віку – як учні молодших класів, так і старшокласники. Перші результати навчання говорять самі за себе. Призові місця діти займали у Херсоні на міжнародному Інтернет-конкурсі дитячого малюнка «Марка дружби», на Всеукраїнському конкурсі образотворчого та декоративного мистецтва «Просто небилиці» у Львові, на конкурсі малюнка «Охорона праці очима дітей» у Скадовську, та навіть брали участь у прямій трансляції телеканалу «Скіфія», де з дроту та пластику виготовляли скульптуру «Мистецтво».

Викладач пишається своїми учнями і з гордістю демонструє їхні роботи.

– Я навчаю їх, а вони – мене. Усі вони – мої маленькі, надзвичайно талановиті живописці, – захоплено розповідає про своїх вихованців талановита наставниця.

Катерина розповідає, що сама часто практикується у мистецтві, ба більше – малювати хоче завжди.

– Як тільки у мене є вільна хвилинка, я сідаю за мольберт. Ось, наразі, готую роботу на подарунок. Взагалі, мені до вподоби малювати пейзажі, такі собі етюди. Можу виїхати за місто, сфотографувати місцевість, а далі вже комбінувати в уяві майбутню композицію. Я поки що шукаю себе у мистецтві, зараз мені подобається малювати у техніці живопису маслом, у пейзажному жанрі та у стилі імпресіонізму, – розповідає про своє захоплення художниця.

Катерина Зінченко також створює портрети та планує цього літа намалювати свого 8-річного сина у стилі Відродження. До речі, хлопець вже починає цікавитись живописом та мистецтвом загалом.

Окрім літніх планів, дівчина прагне вступити до Союзу художників Херсонщини. Катерина каже, що потрапити туди важко, адже потрібно пройти не один відбір. Минулого року вона вже брала участь у виставці «Херсонщина... Весна... Великдень». Там навіть продала одну зі своїх робіт. Тепер хоче відкрити і власну виставку, та для цього потрібен час.

– Я дуже самокритична. Можу намалювати роботу, а якщо вона мені не сподобається, то знищу її. Для персональної виставки мені потрібні ще полотна. На сьогодні у мене їх одинадцять. Але я не збираюся робити все поспіхом, адже постійно прагну досконалості, – розповідає молода художниця.

Пані Катерина зізнається, що після університету деякий час працювала комп'ютерним дизайнером, та незабаром зрозуміла, що це не її. Життя склалося так, що вона почала працювати з дітьми, яких вона дуже полюбила. Робота з ними надихає художницю, вона навіть проілюструвала вже дві дитячі книжки казок «Петрик» та «Зірочка».

Навчаючи діток мистецтву, Катерина Зінченко розуміє, що виховує у них любов до прекрасного. Майбутнє покоління повинно рости та вдосконалювати свої таланти.

Якщо стосовно техніки та стилю своєї творчості Катерина ще в пошуках, то з художньою школою та своїми юними митцями розлучатися не хоче, адже саме за ними наше майбутнє.

Ірина Мазіпчук
Чорноморець

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон