Михайло Опанащенко: Треба ввести мораторій на об’єднання громад Херсонщини

Кандидат у народні депутати України по 183 округу Михайло Опанащенко вважає за необхідне ввести мораторій на об'єднання громад до визначення стратегії розвитку нашого регіону.

Внесені зміни до Бюджетного кодексу України позбавляють села, селища основної частини власних фінансових ресурсів. Основне джерело доходів місцевих бюджетів - податки з доходів фізичних осіб.

Фактично, внаслідок реформування, жителі сіл сплачуватимуть податки до чужих кишень.

«Якщо в селі внаслідок «укрупнення» населених пунктів не буде сільської ради, то повірте, в ньому не залишиться ні школи, ні дитсадка, ні будь-якого соціального об'єкта. Чи залишиться молоде подружжя з маленькими дітьми у такому селі? Звичайно, ні...», - говорить Михайло Опанащенко.

Не можна знищувати життя на селі, проводити реформу заради реформи, а слід узгодити перспективу розвитку кожного населеного пункту зі стратегією розвитку регіону.

Якщо район спеціалізується на вирощуванні зернобобових культур, то у сільському господарстві буде задіяна мінімальна кількість робітників, решта селян шукатиме роботу в інших сферах. Садівництво, виноградарство, вирощування овочевої продукції – більш трудомісткі галузі. Для прикладу, 1 га виноградників обслуговують 25 осіб, а для роботи на тисячі гектарах потрібно 25 тисяч робітників.

«Такий аналіз потрібно зробити по кожному населеному пункту. Якщо у регіоні не планується створення нових сільгосппідприємств і робочих місць, то давайте відверто скажемо людям: ми вирішили переходити на вирощування зернобобових культур. Нам робочі руки не потрібні!

Але слід пам'ятати: якщо ми зараз знищимо село, укрупнюючи і децентралізуючи його, то ніхто вже не повернеться на ці місця і не почне їх відбудовувати. Децентралізація тільки тоді принесе користь громадам сіл, коли власні кошти сільських громад залишатимуться у місцевому бюджеті, і за їхній рахунок село зможе розвиватись», - вважає Михайло ОПАНАЩЕНКО.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон