Газопроводу чекай, а про альтернативу не забувай!

Влада Херсонщини відстоює варіант об'єднання газової мережі Генічеського району із національною газотранспортною системоюдля врегулювання проблеми з дефіцитом блакитного палива на Приазов'ї у сезон холодів.

Адже район отримує блакитне паливо автономно - зі Стрілковського родовища на Азовському морі. Тож взимку його потужностей недостатньо, а влітку маємо надлишок газу, який просто ніде подіти - сховище для нього залишилося на території окупованого Криму.

Тож десятки тисяч кубометрів енергоносія, за який платимо валютою, тут у спеку щодня доводиться просто спалювати.

Цю ситуацію у регіоні вважають неприпустимою. Тому акціонерне товариство "Херсонгаз" уже розробило два варіанти будівництва магістрального газопроводу з Енергодару (Запоріжжя) до сусіднього з Генічеським Новотроїцького району області. Вартість проекту сягає півмільярда гривень, та він є вигідним: адже через нову трубу до українських газосховищ можна буде влітку закачувати додатково сотні тисяч кубометрів газу з Стрілковського родовища, а взимку лише частково повертати його для потреб генічан, витрачаючи залишок на потреби сусідніх регіонів.

У курортному райцентрі, до речі, газовими котлами користується 3 049 тільки власників приватних будинків, не рахуючи бюджетних закладів та об'єктів торгівлі. Та й крім райцентру, голубе паливо споживають мешканці сіл Стрілкове, Щасливцево, Генгірка, Приозерне на Арабатській стрілці.

Пропозиції про будівництво газопроводу вже подали на розгляд до Кабінету Міністрів України. Та навіть за позитивного вирішення питання і наявності необхідних фінансів, реалізація проекту відбере кілька років, а нова зима вже не за горами. У зв'язку з цим надія - на твердопаливні котли.

Заступник голови Херсонської облдержадміністрації Олександр Адамчик запевнив, що вже незабаром влада розгляне можливості "надання фінансової допомоги абонентам, які не мають можливості перейти з газового на альтернативні види палива", повідомляють у прес-службі ОДА.

Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон