Жінка, яка впевнена, що зможе змінити життя на краще

Саме така жінка - гість "Політичної студії" на херсонському телеканалі "Твій плюс" -доктор медичних наук, професор, лікар вищої категорії, керівник медичного центру "Медкор Юг" і кандидат у народні депутати України по 183 виборчому округу Олена Ухаль.

- Олено Михайлівно, Ви - успішна людина, висококваліфікований лікар, керівник найсучаснішого медичного центру... і вирішили зайнятися політикою. Чому?

В своєму житті кожна людина виступає в тій чи іншій іпостасі, моя - це мати, лікар, господиня свого дому, своєї справи. І ось, в певний момент, я вирішила об'єднати всі ці свої іпостасі з позицій політики.

Вирішила тому, що в політику люди йдуть, переслідуючи якісь реальні цілі, вони розповідаюсь, що ці цілі благородні... Але, у більшості випадків, мета одна - якомога швидше опинитися біля годівниці та набити собі кишені.

- А Ваша мета, вона яка?

Я не жебракую, я прогодую себе і свою родину. Я цілком реалізувалася в житті як фахівець, як мати, як жінка. Я йду в політику не тому, що мені нічим зайнятися, йду тому що впевнена - зможу змінити на краще життя, перш за все, нашої української жінки.

Тому йду на вибори від партії "Солідарність жінок України". Можливо хтось скаже, що ця партія маловідома, що партія з гендерними складовими не має політичного майбутнього, що попередні "жіночі проекти" не набирали багато голосів, а перемагає чоловічий, військовий початок... Але ніхто з тих, хто почав - нічого путнього не зробив!

Але ж жінки, по природі своїй, берегині та творці. Тому я хочу максимально приділити увагу питанням, яким "великі" політики просто не приділяють уваги.

- Які саме питання будуть у полі Вашої уваги?

Ну, перш за все, це моя професійна соціальна складова - освіта, і, звичайно ж, мій профіль - медицина. Тому, що саме медицина - та частина реформ, яка постійно не до реформована, не до фінансована - все по остаточному принципу. Все потім, потім, потім...

- А як це можна зробити швидше, ну немає ж часу чекати...

А не треба "винаходити велосипед" - у світі існує чотири системи охорони здоров'я: німецька, англійська - сімейної медицини, американська - більше приватна, страхової медицини і радянська система, яку розвалили... І всі вони у різних країнах працюють!

В Україні ж постійна імітація реформ, ми метушимося з однієї системи медицини до іншої, при цьому беремо від них далеко не саме краще. Наприклад, в Грузії - американська приватна модель, там державна медицина складає лише 3-4%, але на цю частину щороку витрачається від 8 до 11% ВВП держави! А в Україні - на 96% державної медицини виділяється 6% ВВП.

Так далі бути не може, тому в системі охорони здоров'я треба визначити пріоритети - на що треба витрачати кошти і витрачати їх в достатній кількості. І обов'язково треба працювати над створенням дієвої системи страхової медицини. Інакше - не буде нічого...

- У своїй роботі Ви багато уваги приділяєте новим технологіям, чи можливо їх донести, в тому числі, до сільських жителів?

А без нових технологій вже не можна. Новітні технології в медицині - це не лише великі кошти, значно більші кошти, і головне - здоров'я, люди втрачають на неправильне лікування без сучасної діагностики.

Донести нові діагностичні методики до людей можливо лише через організацію приватного медичного партнерства, тоді високотехнологічні послуги можна наблизити до жителів глибинки, до сільської місцевості.

Бо в нас же такі дороги, що людина помре поки доїде до місця надання медичної допомоги. У нас в районах є лікарні, де немає навіть елементарного - біохімічних аналізаторів, навіть апаратів УЗІ - кам'яне століття! При цьому на утримання цих лікарень витрачається чимало коштів...

Моє завдання, незалежно від політичного майбутнього, це проведення заходів, завдяки яким буде надано високотехнологічну медичну допомогу жителям області.

- Ви вже проводите таку роботу в Херсонській області, розкажіть про це.

Так, ми плануємо виїхати працювати у ряд сіл Херсонської області, привести ультразвукове обладнання для досліджень онкологічних, урологічних захворювань, серцево-судинної системи. Крім того з нами виїздять кваліфіковані спеціалісти - медики.

Ми хочемо зробити для себе висновки про потребу області в спеціалістах та медичних послугах. На практиці побачимо - в яких послугах і фахівцях є необхідність у жителів села, оскільки у різних регіонах можуть домінувати різні захворювання. Оскільки, щоб встановити сучасне обладнання, треба знати - на що робити акценти.

- Ви вже зустрічалися з жителями Херсонщини , чого хочуть від Вас люди?

Люди вимучені, розгублені, розчаровані - в них вже політична апатія. Багато хто взагалі не збирається на вибори, оскільки нікому вже не вірять... Розчарування повне.

Але я вважаю, що треба прийти і проголосувати - за кого завгодно, але прийти і проголосувати. Оскільки, якщо ви будете сидіти вдома, то точно нічого не зміниться. Не сидіть вдома - робіть що не будь, впливайте на своє майбутнє!

За матеріалами ТРК "Твій плюс"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон