Чужий врожай, наче свій власний, злочинці збирають у степах Таврії

На Херсонщині злочинці остаточно розперезалися. Нишком тягати з чужих присадибних ділянок фрукти й овочі мішками для них - уже вчорашній день.

Тепер цілі бандитські угруповання нахабно заганяють техніку на чужі поля, і косять та вивозять добірне зерно, штовхаючи хліборобів у злидні.

Біля села Рубанівки Великолепетиського району області трударі з місцевого підприємства «Аграрний Південь» зупинили таких злочинців просто під час збирання вирощеного тяжкою працею врожаю озимої пшениці. І навіть затримали комбайн, який опинився на їхній ділянці.

Але невідомо, чи вдасться їм відшкодувати колосальні збитки. Адже селяни підозрюють, що крадіям «підіграють» місцеві представники Феміди.

Торік сільськогосподарське підприємство «Аграрний південь» на взятих в оренду паях висіяло 571 гектар озимої пшениці, і довгий час доля врожаю «висіла на волосинці». Минула осінь була вкрай посушливою, тому на половині площ сходи виявилися розрідженими, і їх довелося пересівати. З полегшенням хлібороби зітхнули хіба що навесні: пішли навдивовижу щедрі дощі, пшеничка потягнулася до неба, обіцяючи гарний ужинок. Та виявилося, що раділи рано: на той ужинок виявилися ще охочі, котрі своїх грошей на вирощування зерна не витратили, і рук не доклали, а прийшли «на готове».

Роззявили пащеку на чужий хліб

- На самісінькому початку жнив поїхав оглянути наші поля. Заїхавши на ділянку поблизу елеватора, і просто втратив дар мови від обурення. На полі працював чужий комбайн «Джон Дір», і велика його частина вже була скошена, а зерно поділося хтозна-куди, - з прикрістю згадує Петро Москальов. – Я заблокував рух комбайна службовою «Нивою», і викликав трактори, аби терміново оточили «Джон Дір» зусібіч. З'їхалося чоловік із шість моїх працівників. Комбайнер та його помічник, котрі влаштували збір чужого врожаю, вочевидь злякалися, вийшли з кабіни, і почали пояснювати, що їх «направив власник фермерського господарства скосити це поле». А знаходилося те господарство у сусідньому райцентрі Верхній Рогачик, аж за вісімдесят кілометрів по трасі від нас! Викликали поліцію, і хоча був вихідний день, вона відреагувала, як належить: негайно прилетіли три машини із слідчим та оперативниками. Далі приїхав і фермер, який розповів дивну історію: начебто його комбайн найняли для жнив, але не уклали жодної письмової угоди, і нічого не заплатили. Він одразу ж запропонував мені сто тисяч гривень «відступних», щоб «розійтися мирно». Але всі присутні тільки гірко посміялися.

Те, що сталося, для трудового колективу «Аграрного півдня» - справжня трагедія. Адже з сорока гектарів поля вкрали не просто зерно, а надію на майбутнє. Поле було засіяне елітною пшеницею сорту «Небокрай», придбаною у дослідного господарства НААН України «Асканійське» під посів наступного року. Цей врожай вивезли у невідомому напрямку якісь фури, і загальний збиток підприємства перевищує 1,7 мільйона гривень. За такі гроші можна було б повністю розрахуватися із власниками паїв, котрі здали свою землю в оренду «Аграрному півдню». Та ще й залишилося б на купівлю дизпалива під нову осінню посівну. А тепер цих грошей немає, ще й насіння доведеться купувати.

Думка поліції

А що думають про цю підлу історію правоохоронці? Запитання я переадресував начальнику Великолепетиського відділення Національної поліції, капітану Павлу Хисному.

«Уже встановлено, що комбайнер із помічником прямого стосунку до викрадення зерна з чужого поля не мають. Вони були звичайними найманими працівниками у фермера, - каже Павло Володимирович. – Натомість фермер стверджує, що і його самого ввели в оману. Нібито надати послугу з збирання врожаю на 300 гектарах поля його попросила якась дівчина, пообіцявши укласти договір та розрахуватися пізніше. Однак прізвище цієї дівчини фермер не знає, куди зникло зерно – теж. Прикметно й те, що поле для крадіжки зерна вибрали закрите з двох боків лісосмугами – з дороги не видно, чи працює там техніка, чи ні. Можливо, ми зіткнулися із випадком так званого дистанційного шахрайства».

Факт. Буквально за кілька днів після «нальоту» на угіддя ТзОВ «Аграрний Південь» у Великолепетиському районі точнісінько така сама крадіжка зерна з поля сталася й біля села Веселівка Іванівського району. Тут на території державного підприємства «Шотівський» злочинці вночі викосили озиму пшеницю на вісьмидесяти гектарах поля. Збитки сягнули майже півтора мільйони гривень! Але ні техніки, ні крадіїв затримати не вдалося.

Знаряддя злочину віддали...злочинцям

Власник обкраденого поля Петро Москальов не виключає, що справді відбулося шахрайство. Але він переконаний: за крадіжку зерна з його лану повинен відповідати і відшкодовувати завдані збитки сам фермер. Адже він відправив свій комбайн косити пшеницю на чужому полі, не маючи для цього жодних правових підстав у вигляді договору із власником чи орендарем землі. Тож якщо наробив шкоди – будь ласкавий продати техніку та майно. І компенсувати збитки.

Це було б справедливо, але навколо комбайну, використаного у якості знаряддя злочину, вже почалися якісь підозрілі рухи. Після зупинення кримінальної косовиці слідчий його опечатав разом із жаткою, і віддав техніку на відповідальне зберігання приватному підприємцю з Рубанівки – йому тут цілком довіряють. Та вже на третій день суд Великолепетиського району із дивовижною оперативністю ухвалює рішення передати арештований «Джон Дір» на зберігання фермеру, котрий і скерував комбайн красти зерно з чужого поля. Логіка слідчого судді селян здивувала: своєю ухвалою він визнає, що «власник вказаного зернозбирального комбайну може його відчужити» (цитата з ухвали). Але тут-таки передає «Джон Дір» на відповідальне зберігання під час арешту не сторонньому підприємцю, а зацікавленій стороні – фермерському господарству, яке є власником агрегату. Причому «без обмеження права володіння та користування», вимагаючи цієї передачі негайно.

Комбайн, по суті, є знаряддям злочину. Але це зовсім не перешкодило районним служителям правосуддя передати його людям, котрі підозрюються у причетності до цього ж злочину. Цікаво, а якщо тутешній мисливець із своєї двостволки під час п'яної сварки застрелить когось, йому теж повернуть знаряддя убивства з правом подальшого використання? І чи не тхне від таких викрутасів Феміди корупцією?

На цю тему я намагався побалакати із керівником фермерського господарства, коли той приїхав з Верхнього Рогачика по свій комбайн. Але він у присутності кількох свідків від коментарів відмовився. Воно й зрозуміло: з якого боку не підійди, а справа брудна.

Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон